Primer dia de classe sense mascareta

Les famílies podran decidir si el nen s’aïlla o va al col·legi sotmetent-se a proves diàries durant una setmana quan es detecti un positiu a l’aula

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les aules de les escoles andorranes s’acomiaden de la mascareta, que deixa de ser obligatòria a partir d’avui. Es tracta “d’una demanda força reivindicada per les famílies i els centres”, segons va apuntar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va justificar el relaxament de les mesures contra la Covid-19 per la millora de la situació sanitària al Principat. “Estem en una onada més petita”, va assegurar.

Els alumnes no han de dur la mascareta a les aules en estar amb el grup de convivència –fins ara l’havien d’utilitzar tots els infants a partir dels vuit anys– i tampoc estan obligats a portar-la els professors que estiguin immunitzats. Els docents dels centres de maternal o primer cicle d’ensenyança que no hagin completat la doble pauta de vacunació, o simplement vulguin seguir portant mascareta, hauran d’utilitzar-ne una de transparent que permeti veure la boca “per facilitar la comprensió per part dels infants”, va justificar el ministre.

Aquesta no és l’única novetat que arriba als centres d’ensenyament, on també s’alteren els protocols d’aïllament d’alumnes de més de sis anys. Així, quan hi hagi un cas positiu a l’aula la família de cada alumne podrà decidir si el menor fa aïllament domiciliari o, per contra, segueix assistint a classe sotmetent-se a un test d’antígens diari durant cinc dies i a una TMA el setè dia. En canvi, els mestres i alumnes immunitzats podran seguir assistint a les escoles realitzant-se una prova d’antígens el tercer dia i una TMA al cap d’una setmana.

Menors contagiats

La radiografia que deixaven les dades epidemiològiques d’ahir al matí era que dels 105 casos actius al Principat, 36 eren de menors d’edat. Era la segona franja d’edat amb més afectació seguida de la de 18 a 50 anys (49 casos). L’afectació és molt més residual entre els padrins (4 casos de majors de 65 anys). Des del 9 de setembre, quan va arrencar el curs, el 33,5 per cent dels contagis han estat de menors de 18 anys. El darrer repunt de casos ha coincidit amb la tornada de vacances i el començament de l’escola i el responsable de la cartera de Salut va insistir en l’efecte positiu de la cobertura vacunal ja que “la transmissió del virus és molt més lenta gràcies a la taxa de vacunació”.

L’última actualització epidemiològica d’ahir a la tarda deixava 103 casos actius al Principat. Pel que fa als ingressos, es va informar que ahir es va donar l’alta la persona internada a planta a l’hospital, però se’n va internar una altra. Quant a la població escolar, hi havia nou aules sota vigilància activa –tres total i sis parcial– i deu en vigilància passiva. Pel que fa a les vacunes, des de l’inici de la campanya se n’havien administrat 104.727 –53.891 primeres dosis, 50.558 segones i 278 terceres–. En total, des de l’inici de la pandèmia el nombre de contagis al Principat se situa en 15.284 i s’han donat 15.051 altes.

COVAX ENVIARÀ FINS A 3.000 DOSIS DE PFIZER

El dubte de si s’administrarà una tercera dosi de la vacuna a la població en general segueix en peu. Sobre aquest tema, el ministre de Salut va recordar que hi ha un comitè tècnic que treballa valorant la situació. “És una decisió controvertida. Certs experts no la veuen clara i pensen que es pot esperar fins a l’any, però altres estudis avalen la tercera dosi”, va assenyalar. Ara bé, el ministre va llançar un missatge tranquil·litzador assegurant que actualment no hi ha problemes de subministrament de vaccins. De fet, va informar que durant les properes dues o tres setmanes arribaran unes 2.500 o 3.000 dosis subministrades per Covax i que tenen reservades vacunes a Espanya i França.

PUBS I SALES DE BALL PODRAN OBRIR EN LES MATEIXES CONDICIONS QUE DISCOTEQUES

L’executiu també va acordar ahir durant el consell de ministres la relaxació d’altres mesures. “Seguim en un nivell de risc zero, excepte pels casos, que augmenten per sobre de deu. Ara bé, això no obliga a endurir les mesures, sinó que les alleugerim”, va declarar Benazet. D’una banda, els pubs i sales de ball se sumen a l’estudi observacional de l’oci nocturn i podran obrir els caps de setmana d’octubre en les mateixes condicions. Sobre el primer cap de setmana d’obertura de les discoteques, Benazet va destacar que no s’ha detectat cap contagi. Pel que fa a l’esport, els esportistes federats podran entrenar sense mascareta si ho fan en grups bombolla. A més, es redueix a quatre metres la distància de seguretat obligatòria entre els diferents grups de persones que realitzin una activitat dirigida als gimnasos, i es permet practicar activitats a l’exterior en grups de vint persones. Finalment, també s’augmenta l’aforament als parcs infantils interiors i a les sales recreatives i de jocs d’atzar fins al 50%. En aquest darrer cas, a més, l’horari de tancament s’allarga fins a les tres de la matinada, assimilant-se així al dels locals de restau­ració.

tracking