polèmica amb el hijab

L'Escola andorrana fa costat al Lycée i prohibeix el vel

La ministra d’Educació anuncia que no es podran dur símbols ostentosos de qualsevol religió a l’interior dels col·legis

Una aula del sistema educatiu andorrà.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els centres educatius de l’escola andorrana també prohibiran portar a l’interior dels col·legis qualsevol símbol religiós que pugui ser considerat ostentós. D’aquesta manera, el sistema andorrà s’equipara al sistema francès pel que fa a la laïcitat i ho fa arran del cas d’una menor d’onze anys i el germà bessó del Lycée Comte de Foix. Aquests dos infants no acudeixen a classe des de la segona setmana de setembre per decisió de la família, després que el centre va prohibir a la nena portar el hijab al centre.

Aquesta mesura va ser anunciada ahir per la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, qui va reconèixer que la decisió estava presa amb relació al cas concret del Lycée. “Segurament podíem haver-ho anticipat fa molts anys, però no ho vam fer perquè no ens havia arribat la situació”, va afirmar la ministra. Pel que fa al rerefons de la decisió, Vilarrubla va indicar que “la direcció de departament de l’Escola andorrana es troba setmanalment amb tots els directors i, per tant, és una manera ràpida i efectiva de consensuar un redactat que no pugui portar a interpretacions diferents ni per part de les famílies ni per part de la societat en general”. Així mateix, va explicar que “el sistema educatiu andorrà ha incorporat al seu reglament intern que no hi hagi cap ostentació de símbols religiosos; per tant, tampoc no hi tindria cabuda el vel”.

La prohibició dels símbols religiosos ostentosos a l’escola comporta que no siguin admeses peces com el hijab islàmic, la quipà jueva o una creu cristiana de dimensions que excedeixin l’àmbit personal, per anomenar algun símbols de les creences majoritàries a occident. No afecta, en canvi, símbols de caràcter personal com, per exemple, cadenes amb una frase de l’Alcorà, medalles de coll amb una creu cristiana o una estrella de David.

El motiu que ha empès al ministeri d’Educació a activar la prohibició es basa en l’objectiu de la promoció i l’afavoriment del desenvolupament de la personalitat de l’alumne que reflecteix la Llei qualificada d’Ensenyament. Per això, no s’aplica a l’ensenyament superior, una etapa en què la persona ja ha desenvolupat la seva personalitat. La ministra Vilarrubla va apuntar que “dins les escoles andorranes intentem que hi hagi un màxim ambient de convivència, de confiança i que no hi hagi símbols que puguin portar a aquestes edats encara, on no tenen l’edat per entendre les diferències que puguin provocar a l’alumne no entendre el perquè, tot i que és clar que s’ha de treballar la diversitat i la integració”.

La manera de regular la prohibició serà a través dels reglaments interns de cada centre. “El reglament de règim intern és un document que cada centre té, però és veritat que en aquest cas s’ha fet un acord general de tot el sistema educatiu andorrà per incloure-hi aquest punt”, va apuntar Vilarrubla.

La unificació s’ha impulsat arran del cas de Lycée, però la titular d’Ensenyament va descriure que “hi havia centres en què no es podia portar res al cap, altres centres que parlaven de la vestimenta... potser no estava tan concretat perquè finalment [el reglament intern] és un document molt genèric quant a la disposició de les normatives als patis, quins materials es poden entrar o no dins de l’escola”. Així, la responsable del ministeri d’Educació va concloure que “aquí es tractava de fer un redactat unificat per no portar a diferents interpretacions i crear confusió en un tema, doncs, que és prou delicat i que com més clar estigui facilitarà que tothom entengui el mateix”.

El reglament intern dels centres educatius estableix les normes reguladores de funcionament i convivència dels col·legis. A més a més, defineix els drets i els deures de tots els membres de la comunitat educativa i regula els sistemes de participació o d’intervenció en cas de conflicte.

LA FAMÍLIA NO HA DEMANAT EL CANVI DE SISTEMA

La ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, va confirmar ahir que la família dels menors que no assisteixen a classe al Lycée Comte de Foix no ha demanat el canvi de centre com a via de solució al cas. “A mi no em consta formalment que la família, ara per ara, hagi demanat un canvi de sistema educatiu”, va afirmar. Així mateix, va establir que “des d’Educació hem dit sempre i estem treballant pel més important, i és que aquests alumnes vagin a escola”, al temps que va recordar que “el dret a l’educació és essencial i no podem posar en situació de desavantatge cap alumne pel fet de no anar a l’escola”. El ministeri es troba en l’actualitat en el procés de mediació amb la família perquè els infants tornin a l’escola. No obstant això, no es descarta la intervenció d’Afers Socials i fins i tot la Batllia.

tracking