a través d'un bufet panameny

Els Papers de Pandora revelen un canal opac per Panamà entre Veneçuela i BPA

Els Papers de Pandora també fan esment a BPA.ICIJ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bufet panameny Alcogal va crear i legalitzar almenys 51 de les 78 societats pantalla que van servir de vehicle per al blanqueig de fins a 2.000 milions de dòlars en pagaments de suborns i comissions per a funcionaris veneçolans originats a Banca Privada d’Andorra (BPA). Aquesta és una de les conclusions dels Papers de Pandora, la investigació periodística que ha analitzat dotze milions de documents que revelen riquesa oculta, evasió fiscal i, en alguns casos, rentat de diners per part d’algunes de les persones més riques i poderoses del món, que va a sortir a la llum diumenge. En el cas del bufet Alcogal, la investigació revela l’existència d’un canal opac entre Veneçuela i BPA construït a Panamà.

Segons informava ahir el diari El País, centenars de documents continguts en la filtració revelen que el bufet Alcogal, un dels més important de Panamà, va ser en realitat més que un mer prestador de serveis, un partícip actiu en la trama de Petróleos de Venezuela, principalment per a la creació de les empreses que una sucursal en aquell país de BPA, BPA Serveis, sol·licitava obrir per assignar-les als receptors de pagaments irregulars. BPA Serveis feia de braç captador de clients al continent americà.

La investigació sobre la trama veneçolana a Andorra va aconseguir identificar 29 de les 56 societats pantalla d’Alcogal. Segons la informació d’El País, els arxius dels Papers de Pandora llancen llum sobre altres 22 societats dels funcionaris veneçolans implicats en la trama i que, però, no es troben esmentades en la investigació de la causa al Principat. Així, de les almenys 78 empreses connectades a la xarxa –entre les identificades per l’expedient a Andorra i les que no hi eren però apareixen en els lligalls del bufet panameny–, 51 van ser gestionades per Alcogal. Entre aquestes també es compten fundacions de caràcter privat que van tenir comptes bancaris que també van formar part de la xarxa.

Alcogal va començar la relació comercial amb BPA el 2007 “arran d’una presentació realitzada pel president d’un prestigiós banc, que era client del bufet”. La societat panamenya, en una carta de resposta als periodistes que han fet la investigació, detalla que llavors “BPA gaudia de bona reputació. No teníem cap raó per sospitar que BPA Andorra estigués prestant serveis bancaris a alguns clients dubtosos”.

tracking