Marsol entra a l'executiva de DA com a vicepresidenta segona

Espot celebra l’aspiració de la cònsol major d’Andorra la Vella d’esdevenir cap de Govern en un futur proper, tot i que deriva la decisió en la militància

Foto de família dels demòcrates al final del congrés celebrat ahir.DA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sisè congrés de Demòcrates va aprovar ahir l’entrada de la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, com a vicepresidenta segona de l’executiva. El canvi correspon a la sortida per motius familiars i laborals de Cristina Serra, però donat el ressò de Marsol dintre del partit, la incorporació no s’interpreta des del pla polític com una simple modificació. En el rerefons es troba l’aspiració de la cònsol major de la capital d’esdevenir en un futur candidata del partit a cap de Govern. Una projecció que és benvinguda i celebrada per l’actual cap de Govern i president de Demòcrates (DA), Xavier Espot, qui al finalitzar el congrés va assegurar que “que la senyora Conxita Marsol pot ser una futura cap de Govern no només pot ser una possibilitat, sinó que penso que ha de ser una bona cosa per a Andorra”. Pel que fa a la seva entrada a l’executiva, Espot va considerar que “és positiu que tinguem persones capacitades, formades i ben posicionades per ser el meu relleu”.

No obstant això, el cap de Govern va mantenir el dubte sobre “si ho ha de ser de forma immediata d’aquí a un any i mig o ho ha de ser d’aquí a cinc anys i mig”. Per a Espot és una cosa que “haurà de decidir l’executiva del partit i el conjunt de la militància”, tot i que va recordar les declaracions de Marsol en què supeditava la seva aspiració al fet que l’actual cap de Govern decideixi no ser candidat el 2023. Espot va concloure assegurant que no hi ha cap dissensió i que al partit no hi ha “ni marsolistes ni espotistes”.

A més de l’entrada de Marsol a l’executiva, el sisè congrés ordinari de Demòcrates, ajornat l’any passat per la pandèmia, va debatre i aprovar set ponències orientades al reforç de les polítiques de salut mental per encarar les conseqüències, precisament, de la Covid, per la dinamització de l’economia andorrana, per un acord de joventut, pel reforç del català com a part de la identitat nacional andorrana, per les pensions públiques o per la revisió de les ajudes socials.

Al respecte, el també president de DA, Xavier Espot, va manifestar que les ponències “estaven ben treballades i argumentades” i va indicar que “han de servir per esperonar el grup parlamentari i els ministres Demòcrates del Govern a aprofundir i a millorar la seva acció política”. El cap de Govern també va voler destacar la “diversitat ideològica” que rau al si de la formació i va apuntar que, en la seva opinió, “les polítiques de centre reformista són les millors per als ciutadans i les ciutadanes d’Andorra”.

Al mateix temps, i pel fet que es compleixen deu anys de la fundació del partit, Espot va recordar que al seu naixement va haver-hi crítiques que “deien que aquest [Demòcrates] era un projecte circumstancial, que era una qüestió de quatre, que s’havien unit gent d’espectres ideològics diversos per posar fi a un Govern socialdemòcrata i que allò no duraria, i miri, han passat deu anys”. El president de DA ho atribueix al fet que els militants “no som dipositaris d’una suposada superioritat moral pel fet de ser d’esquerres o de dretes”.

A la finalització del congrés i després dels canvis a l’executiva, el partit va voler deixar constància que el seu òrgan de direcció reflecteix la implantació a les institucions andorranes, amb el cap de Govern com a president de l’executiva, la síndica general, Rosa Suñé, com a vicepresidenta primera i, des d’aquest dissabte, la cònsol major d’Andorra la Vella com a vicepresidenta segona.

Per la seva banda, Jaume Serra, secretari general de Demòcrates, va indicar respecte al debat al si de la formació que “no organitzem congressos per fer titulars; organitzem congressos per debatre temes que tenen substància i que són realistes”.

D'aquesta manera, després del sisé congrés ordinari, l'executiva nacional de Demòcrates queda configurada de la següent manera:

  • President: Xavier Espot (Cap de Govern)
  • Vicepresidenta primera: Rosa Suñé (Síndica General)
  • Vicepresidenta segona: Conxita Marsol (Cónsol major d'Andorra la Vella)
  • Secretari general: Jaume Serra
  • Secretària d'organització: Rosalina Areny Xech
  • Secretari de comunicació: Jordi Ribes Marsal
  • Secretari de participació: Marc Jove
  • Secretari de relacions internacionals: Nino Marot
  • Tresorer: Daniel Mandicó Cathalà

LES PONÈNCIES

1 La salut mental en període post-covid

El partit proposa revisar els programes de prevenció i actuació sobre la salut mental i millorar la comunicació per detectar les problemàtiques.

2 Dinamisme i acceleració de l’economia

Demòcrates aposta per anar més enllà de les accions marcades en el programa d’acció Horitzó 23 i planificar el llarg termin

3 Més consens en l’acord de joventut

En el marc de la Proposta d’Acord de Joventut que debat el Consell General, la posició del partit passa per aconseguir un acord ampli.

4 El català, part essencial de l’andorranitat

El partit proposa diverses accions al Govern per ampliar el coneixement, l’exigència i l’ús del català, sobretot en l’àmbit laboral.

5 Pacte d’estat pel sistema públic de pensions

Es trasllada als consellers demòcrates representants a la comissió d’estudi del Consell General treballar per assolir un pacte d’estat.

6 Revisió del sistema d’ajudes socials

Es demana al Govern una revisió del sistema d’ajudes per comprovar si s’adapta a l’actual marc social, així com millorar-ne la coordinació.

7 Mesures per a la diversificació econòmica

La comissió d’economia de Demòcrates demana al Govern mesures per enfortir l’economia del país.

tracking