Pandèmia mundial

Retornats cinc milions prestats en crèdits tous

El Govern fa un càlcul conservador i estima que la morositat se situarà prop del 18%

Jover explica les noves condicions per als crèdits tous a les empreses.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els crèdits tous han estat un èxit pel que fa a la supervivència de les empreses durant el dur període de pandèmia, però les cancel·lacions van a un ritme lent i el Govern calcula una morositat del 18%. El ministre de Finances, Eric Jover, i el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, van anunciar ahir un decret que té com a finalitat “donar més solucions” als empresaris i introduir la possibilitat que es puguin acollir a una prestamització del deute. Tot plegat amb l’objectiu que “el retorn dels crèdits tous no posi en dubte la viabilitat de les empreses”.

De les dades facilitades es desprèn que les fallides han estat simbòliques, però també les cancel·lacions dels crèdits. En termes absoluts, del primer paquet es van rebre 1.509 sol·licituds, de les quals es van estimar 1.343 amb un import total concedit de 131.880.719 euros. En el segon paquet, que encara està obert a les empreses i que compta amb una dotació de 100 milions d’euros, s’han rebut fins al moment 271 sol·licituds, de les quals 205 són favorables amb un import total concedit de 19.738.425 euros.

Només dues han fet fallida. En canvi, les cancel·lacions suposen que tan sols s’han retornat 5.700.000 euros (139 operacions) dels 151.619.144 concedits en crèdits tous.

L’executiu vol facilitar el retorn sense posar en risc les empreses. Com ja va avançar el Diari el març passat, s’ha optat per una pròrroga de sis mesos. El termini de venciment dels paquets de crèdits tous del 2020 era de 12 mesos, però al gener es va aprovar una pròrroga automàtica de sis mesos més. En aquest sentit, Ballestà va detallar que “la majoria de crèdits del primer paquet vencen abans d’acabar aquest any” i, per aquest motiu, s’ha aprovat un decret que preveu la pròrroga automàtica de sis mesos més dels venciments dels crèdits tous que acabin abans del 31 de desembre. El decret preveu l’opció que les empreses puguin sol·licitar la conversió del crèdit tou en un de tradicional, del qual continuarà garantint la totalitat el Govern, i tindrà un termini màxim de venciment de set anys. L’executiu seguirà assumint els interessos del préstec els dos primers anys i, a partir del tercer any l’empresa haurà de pagar els interessos corresponents.

La conversió no serà obligatòria. Ballestà va remarcar que les empreses podran optar entre prestamitzar o, si tenen capacitat, “es podrà fer el retorn de la pòlissa”. En el primer, en qualsevol moment, “les persones podran fer amortitzacions totals o parcials sense cap penalització”.

Si se suma l’import atorgat de les fases 1 i 2, el resultat global és de 151.619.144 euros, tot i que l’import disposat és de 127.123.457 milions. Jover va manifestar que el càlcul de morositat que s’ha elaborat des d’un punt de vista conservador s’eleva fins al 18%, que representaria uns 25 milions. El càlcul no té en consideració els mecanismes de prestamització ni l’allargament del deute, per la qual cosa va assegurar que segur que “estarem per sota d’aquest valor”.

EL TRIBUNAL DE COMPTES DECIDIRÀ SOBRE ELS NOMS

Amb relació a la demanda del PS de fer públiques les identitats dels beneficiaris dels crèdits, Jover va manifestar tenir “una diferència de criteri” amb la principal força de l’oposició, ja que des del Govern no es veu “necessari” publicar els noms de les empreses. L’executiu ha traslladat tota la informació al Tribunal de Comptes amb un doble objectiu. El primer, perquè l’organisme faci la seva tasca de fiscalització i, en segon lloc, perquè si “el tribunal considera que els noms s’han de fer públics tenen la potestat de poder-ho fer”.

L'HOSPITAL TORNA A TENIR UN PACIENT AMB COVID-19

El ministeri de Salut va informar ahir d’una persona d’avançada edat ingressada a planta de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, a la zona habilitada per a pacients amb Covid-19. A l’UCI i a la planta habilitada d’El Cedre de moment no hi ha cap ingressat. El total de defuncions fins a la data és de 130. La pandèmia de coronavirus deixa 13 contagiats més des de dimecres i més afectació escolar, amb cinc aules totalment confinades i quatre amb part dels alumnes aïllats al domicili. Onze classes més resten en vigilància passiva. El total de persones que han tingut el virus augmenta a 15.222, amb 88 casos actius, vuit més que ahir, i els recuperats són 15.004, cinc més que ahir. Les dosis administrades ascendeixen a 104.018, amb 53.858 de primera injecció i 49.906 amb dues punxades. Salut ha administrat, a més, 254 terceres inoculacions a persones que resideixen a centres sociosanitaris i a col·lectius vulnerables com els trasplantats. Les dades contrasten amb les de Catalunya. El departament de Salut va declarar ahir 28 hospitalitzats menys a causa de la Covid-19 en les darreres hores (422) i sis crítics menys ingressats a les unitats de cures intensives, que passen de 156 a 150. En paral·lel, s’han notificat 694 nous contagis confirmats per PCR o TA, que situen el total des de l’inici de la pandèmia en 912.246. S’han notificat quatre morts en les últimes hores i el global de defuncions des de l’inici de la pandèmia és de 23.899.

tracking