Presentació oficial del nou organisme

El Tribunal d'Arbitratge vol esdevenir un referent internacional

El nou organisme de resolució de conflictes extrajudicials aspira a esdevenir, segons els propulsors,
un referent internacional

El cap de Govern durant l'acte de presentació de l'organisme arbitral.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal d’Arbitratge del Principat d’Andorra (TAPA) es va presentar ahir davant de les principals autoritats del país amb la voluntat d’esdevenir un referent internacional en la resolució de conflictes extrajudicials. El president de l’organisme, Pierre Raoul-Duval, amb una dilatada trajectòria en el camp de l’arbitratge, va destacar les benevolències de l’arbitratge com a mecanisme “ràpid, flexible i confidencial” a l’hora d’abordar litigis d’àmbit civil, mercantil i patrimonial. De fet, el secretari general, Juan Pablo Correa, va explicar que la posada en marxa del TAPA ha suscitat molt d’interès entre la societat andorrana i ja ha rebut els primers contactes d’empreses familiars i constructores disposades a explorar la via de l’arbitratge.

En aquest sentit, Raoul-Duval va subratllar que el TAPA s’ha dotat d’un reglament modern “per garantir la independència i la imparcialitat dels àrbitres”. Sota aquests principis, el màxim dirigent de l’organisme va expressar la seva voluntat d’assolir un prestigi internacional que permeti al TAPA posicionar Andorra com a “centre neuràlgic” de l’arbitratge. Emparat en la Llei d’arbitratge del 2014, el TAPA serà un organisme amb personalitat jurídica pròpia i autonomia patrimonial i financera.

El pes de la història

Per la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot, va evocar les “raons històriques” d’Andorra per mostrar-se convençut de la idoneïtat d’aquest “ambiciós projecte”. “Som un país que porta en el seu ADN l’essència de l’arbitratge”, va declarar en al·lusió als Pariatges del 1278 i 1288 que van posar fi “a les hostilitats entre el bisbe d’Urgell i el comte de Foix”. A més, el líder de l’executiu va apel·lar a la idiosincràsia andorrana per posar en valor que el Principat és un territori “que s’ha mantingut neutral i desmilitaritzat durant més de 800 anys”.

D’altra banda, Espot va comentar que una altre dels motius de pes per fer confiança a l’arbitratge és que aquest mecanisme “descongestionarà la càrrega de feina dels tribunals”. “Les conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia provocaran sense cap mena de dubte un increment dels ligitis”, va augurar el cap de Govern, que va referir-se a l’arbitratge com un “mecanisme perfectament compatible amb la justícia tradicional”. De fet, el líder de l’executiu va recordar que en la seva anterior etapa com a ministre de Justícia i Interior ja va apostar decididament per la resolució de conflictes extrajudicials, a través de la mediació i a partir d’ara també mitjançant l’arbitratge.

El president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, va verbalitzar l’aspiració local i internacional que persegueix el TAPA. “Aquest serà el lloc on a partir d’ara les empreses andorranes podran dirimir els conflictes interns sense haver de passar un procés judicial, però alhora es professionalitzarà una nova activitat que atraurà un nou perfil de turisme”, va assenyalar. Així mateix, Mas va assegurar que el TAPA s’alinearà “amb un pas modest i discret però ferm” cap al procés de diversificació econòmica del país. “La salut de les empreses també depèn de l’agilitat amb què es resolen les controvèrsies que puguin sorgir”, va apuntar. Precisament, un dels “avantatges competitius”, tal com va indicar Correa, és que el recorregut dels processos que estan sotmesos a l’arbitratge té una durada mitjana d’entre vuit mesos i un any.

Finalment, el degà del Col·legi d’Advocats, Xavier Sopena, va reivindicar la necessitat “d’evitar que determinats conflictes hagin d’acabar sempre a la Batllia”, raó per la qual va congratular-se per la creació del Tribunal d’Arbitratge com a “mecanisme arbitral que donarà una ràpida resposta als litigis existents”.

El president del Tribunal d'Arbitratge durant la seva intervenció.

tracking