Benestar infantil

El 16,1% dels alumnes de sisè de primària tenen sobrepès o obesitat

L’‘Observatori de la infància’ relaciona aquesta dada amb una mala alimentació

Albert Mora i Joan Micó durant la presentació de l'informe anual.Mireia Reynal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’obesitat infantil al Principat és un tema que preocupa, segons l’Observatori de la infància. Així ho van manifestar ahir Albert Mora i Joan Micó, responsables d’Unicef Andorra i del Centre de Recerca Sociològica, respectivament, durant l’actualització de les noves dades d’aquest organisme. “Properament se celebrarà el Dia internacional de la nutrició i tenim previst fer una sèrie d’accions juntament amb el Col·legi de Dietistes i Nutricioniestes d’Andorra”, va assegurar Mora. De fet, l’informe que va fer públic ahir l’Observatori revela que, a partir del seguiment i les exploracions realitzades pel servei de salut escolar, es van detectar durant el curs 2019-2020 un 16,1% d’alumnes de sisè de primària amb sobrepès o obesitat, seguit d’un 8,6% en alumnes de primer de primària i un 5,7% en alumnes de maternal mitjans. “Hem vist que el tema del sobrepès està associat al fet d’alimentar-se amb menjar no saludable com snacks o fast food”, va detallar Mora. “De fet, està comprovat que aquelles persones que compren menjar bio o ecològic són les que gaudeixen d’un nivell adquisitiu més elevat”, va afegir.

Actualment l’Observatori de la infància disposa d’informació de 58 indicadors de benestar infantil dividits en els àmbits d’educació, salut, benestar material, entorn familiar i social, infància vulnerable, oci i temps lliure i benestar infantil. Ahir es va dur a terme l’actualització de 26 d’aquests indicadors que es van acompanyar de dades de context demogràfic, dades escolars i de l’àmbit laboral. En aquest sentit, d’entre les dades d’enguany, Mora i Micó destaquen les xifres amb relació a la natalitat, en què es mostra que la població d’edat més jove s’ha reduït a la meitat en deu anys. “Ens xoca veure aquesta dada. De 700 infants hem passat aproximadament a 300”, va precisar el director del comitè nacional d’Andorra per a l’Unicef durant la presentació de l’informe. Per altra banda, Mora va dedicar una atenció especial a l’indicador relatiu a les famílies monoparentals, ja que l’informe les assenyala clarament en diverses qüestions. De fet, aquest tipus de famílies són les que presenten un major risc de pobresa, concretament un 24,4%. Gran part, concretament un 58%, han assegurat que no podrien fer front a una despesa imprevista de 950 euros. És per això que des de l’Observatori es recomana reforçar l’atenció d’aquestes famílies i seguir treballant en el pla nacional de la infància, ja que és en aquestes llars on els infants poden patir més les conseqüències derivades d’uns ingressos insuficients. “A l’Unicef estem acostumats a registrar situacions molt complicades en països del tercer món, però aquest fet no impedeix que Andorra tingui aspectes importants a tractar. Volem mobilitzar el debat i incitar a la reflexió”, va constatar Mora.

CLAUS

1. Actualització de 26 indicadors

L’Observatori de la infància ha presentat les noves dades amb relació al benestar infantil sobre àmbits com educació, salut i benestar material.

2. Un 16,1% d’alumnes tenen sobrepès

Les exploracions realitzades pel servei de salut escolar van detectar durant el curs 2019-2020 un 16,1% d’alumnes de sisè de primària amb sobrepès.

3. Vinculació amb el tipus d’alimentació

Albert Mora, director d’Unicef Andorra, assegura que s’ha detectat una relació clara entre el sobrepès i el fet d’alimentar-se amb menjar no saludable.

4. Una gran disminució de la natalitat

Una de les dades més impactants de l’informe és el fet que la natalitat s’hagi reduït a la meitat durant els últims 10 anys. Concretament, de 700 infants s’ha passat aproximadament a 300, segons es va destacar.

5. Famílies monoparentals en risc

L’Observatori de la infància alerta sobre la vulnerabilitat de les famílies monoparentals, que són les que presenten un major risc de pobresa, de fet, un 24,4%. Per això des de l’ens recomanen reforçar l’atenció a aquestes famílies.

DETECTATS DIVUIT CASOS DE VIOLÈNCIA DOMÈSTICA

Amb relació fa a les xifres sobre infància vulnerable, les dades disponibles a Andorra pel que fa a aquest tipus de maltractament són les víctimes registrades per la policia, és a dir, els casos que han estat denunciats. El nombre de menors de 0 a 17 anys víctimes de violència domèstica identificats per la policia el 2020 va ser de 18 casos, que representen una taxa de 14 casos per cada 10.000 nens d’aquesta edat. Des del servei de policia s’informa que l’any 2020 també es van registrar 18 menors víctimes de delictes contra la llibertat sexual i deu menors d’entre 11 i 16 anys víctimes de violència física o psíquica en l’àmbit escolar (amb una taxa de gairebé 20 casos per cada 10.000 infants d’aquesta edat).

tracking