INFRAESTRUCTURES

Andorra cofinançarà una galeria antiallaus a França per millorar la connexió

La millora forma part d'un acord global entre ambdós països i tindrà un cost compartir d'entre 14 i 16 milions d'euros

El ministre d'Ordenament Territorial i Habitatge, Víctor Filloy durant la presentació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra cofinançarà al 50% la construcció d'una galeriaantiallausal corredor H2 a l'Hospitalet, que hauria de millorar la connexió del país amb França i evitar talls que incomuniquin el Pas de la Casa cap al nord.

Aquesta obra s'emmarca en un pla d'infraestructures per a la reforma integral del corredor d'allaus i que té un cost aproximat de 158 milions d'euros. En l'entorn que dóna accés a Andorra des del nord, les actuacions tenen un cost de 21 milions d'euros, dels que el país n'ha compromès 10,5.

Algunes actuacions ja s'han dut a terme amb infraestructures de control d'allaus, però el gruix més important d'inversió és aquesta galeriaantiallausque estarà ubicada sobre la carretera RN-20, segons ha informat el ministre de Territori i Habitatge, VíctorFilloy, en una trobada amb l'empresariat a la seu de la CEA. Tot i això, tant el desviament de Tarascó com aquest corredor d'allaus sumen ja diversos ajornamentsdes quees va signar l'acordfrancoandorràel 2017.

La galeria es troba ara en fase de preestudi, segons ha indicatFilloy. El pressupost aproximatessitua entre els 14 i els 16 milions d'euros i s'espera que les obres estiguin licitades a la tardor de l'any 2023 i finalitzades l'any 2025.

En la trobada, el president de la Confederació Empresarial ha reiterat la importància de les actuacions en les infraestructures per a desenclavar el país i per a evitar que s'hagi de tallar la circulació amb França, perjudicant l'economia andorrana i, en concret, la del Pas de la Casa. De fet, ha apuntat la necessitat de construir una segona sortida pel nord que connectaria el Pas de la Casa amb l'Hospitalet per territori andorrà.

En aquest sentit, el ministre també ha indicat que duran l'execució de les obres es podrà habilitar va l'estiu la circulació per una carretera que circula per l'obac de l'Hospitalet i que en l'actualitat està tancada. També ha apuntat que el ministeri treballa amb la possibilitat que les obres permetin una circulació alterna per a evitar tallar per complet la connexió entre Andorra i França.

tracking