Transferències

Govern diu que el Consell va aprovar la quantitat a pagar als comuns

L’executiu rebutja el recurs i argumenta que històricament el càlcul s’havia fet així

Els cònsols en una reunió amb el Govern.SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va respondre ahir al recurs interposat pels comuns per reclamar la part de les transferències del 2017 que consideren que se’ls deu. Com era d’esperar, l’executiu ha mantingut la seva posició i ha rebutjat el recurs administratiu. La resposta s’acompanya d’una detallada argumentació per tal de convèncer els cònsols que la quantitat pagada és la correcta i intentar evitar que utilitzin la via judicial per resoldre el conflicte. Entre d’altres arguments, l’executiu afirma que tant el Consell General com el Tribunal de Comptes van avalar el càlcul que havia fet Finances per pagar als comuns.

El conflicte sorgeix després que el Consell General decidís descongelar les transferències que reben els comuns referents a l’any 2017. A partir d’aquell moment, la quantitat s’ha de tornar a calcular partint del percentatge que marca la llei i aquí és on hi ha una diferència d’interpretació.

ELS ARGUMENTS

El que diu la llei és que el càlcul s’ha de fer sobre “els imports liquidats efectivament realitzats”. Per al Govern, la darrera part de la frase els dona la raó que s’ha de pagar el 18% de l’import total cobrat durant l’exercici en qüestió, mentre que els comuns s’agafen a la primera part i reclamen que es calculi sobre l’import liquidat, encara que el cobrament no s’hagi fet efectiu. En concret, i sobre la base dels arguments de Finances, Govern va pagar als comuns 7,5 milions el gener del 2019, i la xifra total de les transferències ascendia fins als 62,1 milions. Amb la interpretació de les corporacions comunals, però, restarien encara per transferir set milions més, que elevaria la xifra fins a 69 milions.

En la resposta del recurs administratiu, l’executiu argumenta que de fer-se el càlcul com diuen els comuns, el Govern hauria d’assumir la morositat, ja que es faria sobre una quantitat que no s’ha arribat a cobrar. A més, recorden que quan es van descongelar les transferències es va aprovar un suplement de crèdit per pagar la part que faltava, ja que inicialment no havia estat pressupostada. El suplement s’acompanyava d’una memòria econòmica en la qual s’explicava el càlcul que s’havia fet i el Consell General ho va aprovar. L’executiu també recorda que el Tribunal de Comptes va avalar el pagament i el càlcul que s’havia fet.

D’altra banda, el ministeri de Finances ha fet un estudi per conèixer sobre quina base s’havien estat calculant les transferències abans que la quantitat fos congelada durant tres anys per pal·liar els efectes de la crisi econòmica que es vivia. I, segons argumenten, històricament s’havia fet el càlcul sobre la quantitat cobrada, és a dir, tal com ells defensen.

El conflicte, però, no s’acaba en els set milions de diferència, ja que els comuns asseguren que encara que la quantitat es calculi sobre allò cobrat, Govern els deu 1,8 milions. Això és perquè quan l’executiu fa el càlcul no comptabilitza els impostos que són compartits, és a dir, aquells en què la quantitat recaptada ja es divideix per llei entre comuns i Govern. Es tracta de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries (ITP) i el de la taxa de vehicles. Des de Finances s’exposa que la part recaptada amb aquests impostos ja ha estat repartida i que no té sentit que de la part que li correspon al Govern també s’hagi de passar una quantitat a les administracions comunals.

tracking