Entrevista a DiariTV

“Terceravia hauria d'haver entrat al Govern”

L’excap de l’executiu lamenta que el partit no donés suport a Demòcrates el 2019

L'excap de Govern Albert Pintat durant l'entrevista.Víctor González

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’excap de Govern Albert Pintat va assegurar ahir que “si hagués sigut terceravia hauria entrat al Govern, perquè és un Govern de dretes, conservador, a qui li feia falta una majoria”. Pintat es referia així en una entrevista a Diari TV, en la qual també va repassar l’actualitat del país, com ara l’acord d’associació amb Europa, el projecte de Grifols i la manifestació a favor de l’avortament del cap de setmana passat.

Envers les negociacions per formar Govern després de les eleccions del 2019, qui va ser cap de l’executiu des del 2005 fins al 2009 va apuntar que “els reptes que té Andorra són grandiosos, són moltíssims i, per tant, com més gran és la base, millor per al Govern”. Seguint l’argumentació, va concloure que a terceravia li calia donar suport al Govern perquè quedi a l’oposició “qui realment ho és, que són els socialdemòcrates”. L’exmandatari va tenir molt bones paraules per a l’actual president del grup parlamentari de terceravia, de qui considera que “la seva aportació intel·lectual, política i analítica és molt útil per al país”. Així mateix, lamenta la ruptura de Liberals i la mateixa terceravia i critica que “sembla que sigui personalisme i no intercanvi d’idees”.

Envers l’actualitat política, Pintat considera respecte a la pandèmia que “el Govern ho ha fet bé, se n’ha sortit bastant bé i la majoria dels ciutadans d’Andorra estem contents de com ens ha anat. Hem tingut un bon sistema sanitari, hem tingut una comunicació franca i sincera”.

Pel que fa a l’acord d’associació amb la Unió Europea, l’excap de Govern critica la posició negociadora de Brussel·les, la qual parteix de l’acceptació de les quatre llibertats i de tot el cabal comunitari. Pintat desitja que Andorra sàpiga negociar la seva especificitat, com així ho han fet Mònaco, San Marino i Liechtenstein. Un acord per al qual no veu alternativa i pronostica que “el Govern i la majoria de la ciutadania creiem que gràcies a l’acord d’associació podem tirar endavant la diversificació de l’economia, enfortir-la i garantir la prosperitat del poble andorrà, i això és el que volem”.

En aquest sentit, quant a la diversificació de l’economia, l’exmandatari es mostra crític amb el projecte de Grifols, però més per les condicions que per la finalitat. Pintat creu que el Govern s’equivoca finançant part del projecte i veu malament que s’aportin els terrenys de l’herència de la Casa Rossell. “Aquestes finques són un patrimoni natural que hem de preservar tan maco com és i no es pot posar al servei d’un projecte industrial. I si s’hi vol posar, que sigui qui pagui. Però no aquest, un altre, que n’hi ha prou, de finques”, critica Pintat.

Respecte a l’avortament, recorda que en els debats de la Constitució el Copríncep episcopal va cedir tots els poders i va demanar mantindre el dogma catòlic de preservar la vida. No obstant això, afirma que “a mi no em molesta que l’Església catòlica sigui radical en algunes coses, com aquesta de la concepció. Penso que evolucionarà i canviarà segur perquè les esglésies han canviat molt, la protestant, la jueva...”. Així mateix, recorda que “l’Església catòlica és una entitat que evoluciona; la contracepció ha estat acceptada, els divorcis han estat acceptats, la relació amb els homosexuals i la cremació dels difunts... ho ha anat acceptant per l’evolució de la societat”.

CRÍTICA A UN SANT JULIÀ QUE NO CREIX

Preguntat per com veu la seva parròquia, Sant Julià, l’excap de Govern es mostra preocupat “perquè totes les parròquies tenen una salut per mi excessiva en el camp de la construcció, a tot arreu hi ha grues i a Sant Julià no n’hi ha”. Posa en valor, no obstant això, “la vida de poble” que encara es respira a la parròquia i albira un futur després del canvi de gestió de Naturland. “Si podem aconseguir que hi hagi canons de neu i ser un referent en esquí de fons de qualitat crec que té futur”, conclou.

UN PLAGI QUE "FA MAL" I PEL QUAL PINTAT HAURIA DIIMITIT

El plagi del programa en matèria ecologista que va protagonitzar el Partit Socialdemòcrata (PS) en el darrer debat d’orientació política és vist per l’excap de Govern Albert Pintat com un assumpte “trist” i que “fa mal a la política”. Pintat considera que “un polític ha de portar idees pròpies” i recorda que ell mateix s’escrivia els discursos perquè “m’esforçava perquè allò que deia es correspongués amb les meves idees”. Respecte a les decisions preses pel PS arran de l’afer, l’exmandatari es mostra contundent i afirma que “jo hauria dimitit”, tot i que apunta que el president del grup parlamentari socialdemòcrata hauria pogut prendre una tercera via. “També pots dir: ‘Jo me’n vaig’ i el partit pot no acceptar la dimissió.” Així, critica que “quan ets a l’oposició i tens molt de marge de maniobra pots fer, pots dir i pots fer inclús una mica de teatre i tot”. Cal recordar que en el debat d’orientació política el Partit Socialdemòcrata i el conseller Pere López van fer una aposta forta per posicionar-se com un partit de tall ecologista i compromès amb el Pacte Verd europeu. No obstant això, gran part de l’al·locució de López al si del Consell General estava plagiada del programa electoral que la formació espanyola Más País va presentar als comicis generals del 2019. El partit va acomiadar de manera fulminant l’assessor de comunicació i després d’unes tímides disculpes públiques i d’una executiva de partit per parlar del tema es va decidir tancar l’afer sense més explicacions.

tracking