JUSTÍCIA

Demanen presó ferma per deixar morir el gos

Apapma reclama la inhabilitació del jove que va abandonar la mascota a la seva llar

Façana de la seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un fet “insòlit” mereix responsabilitats penals. Aquesta és la lectura que fa l’Associació per a la Protecció dels Animals, les Plantes i el Medi Ambient (Apapma), que es va personar com a acusació particular el 17 de gener del 2019 contra el jove que va abandonar el gos a casa seva fins que l’animal va morir per deshidratació i inanició. Per aquest motiu, durant la celebració de la vista oral, que va tenir lloc ahir a la seu de la Justícia, Apapma va demanar vuit mesos de presó, dels quals considera que almenys tres han de ser ferms “per l’omissió absoluta de l’atenció de l’animal”.

Així mateix, l’associació animalista també demana una multa de 3.000 euros i la inhabilitació del jove per fer-se càrrec de qualsevol animal durant tres anys. “La nostra finalitat com a associació és evitar que hi hagi un maltractament animal. Un gos és un ésser amb sensibilitat”, va remarcar la presidenta de l’entitat, Patricia Bragança. A més, des d’Apapma reclamen, en concepte de reparació de danys morals, una multa complementària de 3.000 euros per a l’associació ecologista. “Hem treballat molt seriosament la llei per a la protecció dels animals i entenem que la ciutadania està fent un esforç perquè no hi hagi maltractaments. Aquest cas ens ha afectat molt i cal un càstig adequat”, va expressar.

De la seva banda, el Ministeri Fiscal demana vuit mesos de presó, cap de ferms, pel delicte de maltractament d’animals amb resultat de mort. Addicionalment, s’afegeix una contravenció penal de 600 euros per consum d’estupefaents ja que el jove era consumidor de marihuana.

El jove va rebre el gos en la seva propietat a conseqüència d’un regal d’amics. Al cap d’un temps, el jove, que vivia en un aparthotel d’Anyós, va marxar de casa seva ometent que deixava la mascota abandonada i desemparada sense aigua ni menjar. En primera instància, quan Apapma va presentar la querella, la informació que va traspuar és que el jove va marxar a Eivissa però després va al·legar que havia marxat a casa dels pares per depressió, quelcom que mai s’ha pogut acreditar clínicament.

Durant almenys tres setmanes, la mascota va romandre sola a casa sense recursos i quan hi va anar la policia, alertada per l’administradora de l’aparthotel que feia dies que sentia la pudor del gos mort, va trobar-se el cadàver en un avançat estat de descomposició, quelcom que denotava que l’animal havia finit feia dies. A més, en entrar a l’apartament, la policia va constatar que l’animal havia destrossat els mobles de la casa, probablement desesperat a la recerca d’aigua i de menjar.

A partir d’aquí, Bragança va reconèixer que aquest cas “va impactar molt a l’associació i va ferir la nostra sensibilitat”. Després de rebre “una allau de comentaris”, van decidir personar-se com a acusació particular.

tracking