L'USdA exigeix rigor a Espot pel debat de les pensions

El sindicat considera que les justificacions sobre les pensions baixes “no responen a la realitat” i estan “descontextualitzades”

Comissió d'estudi de les pensions.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El secretari general de la Unió Sindical, Gabriel Ubach, va criticar ahir l’anàlisi que va fer el cap de Govern, Xavier Espot, sobre el disseny del sistema de pensions en el marc de la comissió d’estudi per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).

En concret, Ubach considera que “les seves explicacions, intentant justificar per què són tan baixes, no responen a la realitat i estan precisament fora del context real de les pensions”. Espot va reconèixer al seu discurs del debat d’orientació política que es va celebrar la setmana passada que les pensions són baixes al país, però en va justificar els motius.

Així, la Unió Sindical (USdA) estima que “molts dels perceptors queden clarament per sota per no disposar de prou anys cotitzats (més enllà dels vint exigits com a mínim) per arribar al salari mínim”. Això es dona, segons indica el sindicat, perquè “els complements que elevarien la pensió fins al salari mínim són molt restrictius, deixen fora els pensionistes més desfavorits i els cobra una petita minoria dels que tenen pensions inferiors al salari mínim”. Una situació que, a judici de l’òrgan de representació dels treballadors, s’exemplifica pel fet que la despesa destinada als complements traspassa per poc el milió d’euros.

En darrer terme, l’USdA defensa la posició exposada per l’expert de la UGT espanyola Antonio González en la comissió del Consell General i reitera que “el sistema de pensions d’Andorra ha de millorar (i pot fer-ho), perquè la immensa majoria de les persones no quedin en la pobresa quan es jubilin”.

tracking