transició energètica

Les plaques solars ronden el centenar i una majoria són de particulars

El creixement d’aquestes instal·lacions es xifra en un 30% per al període 2020-2021 gràcies a l’impacte del pla Renova

La instal·lació fotovoltaica del sostre de l'estació nacional d'autobusos.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si bé és cert que en un primer moment suposa una inversió, també està comprovat que a la llarga és un sistema molt més sostenible i rendible. L’aposta per la instal·lació de plaques fotovoltaiques a nivell privat cada vegada està arrelant amb més força al Principat. En aquests moments, segons es va informar aquesta setmana des de l’Oficina d’Energia i Canvi Climàtic, el país compta amb un centenar de plaques públiques i privades -tot i que la majoria són privades-. De fet, la xifra està creixent exponencialment a nivell nacional. Segons les dades facilitades per Acció Climàtica, entre els anys 2019 i 2020 es va registrar un augment del 20% en instal·lacions de plaques fotovoltaiques. Una xifra que s’espera que augmenti en el període comprès entre el 2020 i el 2021 amb un resultat final que es preveu superior a un creixement del 30%. “Són instal·lacions molt més petites de les que havíem fet fins ara. Cadascú a casa seva les pot instal·lar”, explicava Carles Miquel, director de l’Oficina d’Energia i Canvi Climàtic. En aquest sentit, destacava que molta gent s’ha decantat per aquesta opció per l’ajut que actualment ofereix el Pla Renova, amb què la subvenció es pot arribar a fer càrrec del 40% de la inversió.

Aposta per la diversificació

Històricament Andorra s’ha abastit de l’energia hidroelèctrica produïda a la central d’Engolasters. En conseqüència, tal com explicava Miquel, la producció d’energia del país ha provingut bàsicament d’energies renovables. “A poc a poc s’han anat incorporant noves fonts d’energia que han contribuït a diversificar el sector”, relatava. Una d’aquestes, la fotovoltaica, que ja suposa entre un 1% i un 1,5% de la producció pròpia del país de cada any. “Tenim també la valorització energètica del centre de tractament de residus de la Comella i enguany també comptarem amb la construcció de la xarxa de calor per part de FEDA Ecoterm”, destacava el director de l’Oficina d’Energia i Canvi Climàtic.

En aquest sentit, Miquel està convençut que l’aposta de país per l’eficiència energètica i per fomentar el transport públic entre els ciutadans sumada al fet que cada vegada hi ha més adhesions al Pla Engega que fomenta la compra de vehicles elèctrics a través de subvencions i també el desballestament dels cotxes més antics ha contribuït a les bones dades respecte a la baixada d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. “És cert que el 2020 hi va haver una baixada del 52% d’emissions per la reducció del transport provocat per la pandèmia, però les estratègies de país també hi han contribuït”, assegurava, Miquel.

APUNTS

L’aposta

per la instal·lació de plaques fotovoltaiques a nivell privat cada vegada està arrelant amb més força al Principat.

Entre

els anys 2019 i 2020 es va registrar un augment del 20% d’instal·lacions al país.

De cara

a finals del 2021 es preveu que la instal·lació de plaques superi el percentatge del 30%.

Des de l’oficina

d’Energia i Canvi Climàtic es destaca que molta gent ha apostat per aquest canvi per l’ajut que actualment ofereix el Pla Renova, amb què la companyia pot arribar a subvencionar fins al 40% de la inversió.

UN 56% MÉS DE SOL·LICITUDS DE SUBVENCIÓ

La transició energètica suma adeptes. Les sol·licituds per adherir-se al Pla Renova que s’han comptat des de principis d’aquest 2021 fins al passat mes d’agost ja superen els 300 inscrits. Una xifra que suposa un increment del 56% respecte al mateix període de l’any passat. “Aquest agost hem acabat a nivells que abans assolíem a finals d’any”, celebrava Carles Miquel, director de l’Oficina d’Energia i Canvi Climàtic. “Es tracta d’un augment sense precedents”, afegia. Els objectius d’aquest programa es basen a promoure la rehabilitació dels edificis existents mitjançant un sistema d'ajuts públics per millorar-ne les condicions d'habitabilitat, d'accessibilitat i de seguretat general de l'edifici, de les façanes, de sostenibilitat i d'eficiència energètica. Per altra banda, també fomenta la implantació d'energies renovables als de nova construcció. “7 de cada 10 sol·licituds que s’han rebut per canviar el sistema de calefacció s’estan passant a energies renovables”, apuntava Miquel. Pel que fa al pressupost, detallava que la inversió que Govern va fer el 2020 per aquest pla va ascendir a una xifra d’1.215.000 euros, una dotació pressupostària que l’executiu té previst incrementar el 2022, quan es destinaran 2 milions d’euros. “Esperem que la tendència a l’alça de la demanda de les sol·licituds es pugui consolidar”.

tracking