x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
novetat impositiva

Taxa turística amb condicions

El sector accepta el gravamen amb certa resignació però demana que la quantia s’inspiri en destinacions similars
Turistes aquest estiu a l'eix comercial.

Turistes aquest estiu a l'eix comercial.

Turistes aquest estiu a l'eix comercial.

Fernando Galindo
Actualitzada 19/09/2021 a les 12:02
La taxa turística serà un fet durant l’any vinent. Més enllà d’aquesta concreció no hi ha gaire més. El Govern ha estat celebrant reunions amb el sector turístic per exposar-los el projecte i exemples de com funciona en altres destinacions europees. Però falta la proposta definitiva, la que l’executiu planteja implantar al Principat. Sí que s’ha avançat que l’import seria gradual, en funció de les categories dels allotjaments, i una data d’entrada en funcionament: el maig de l’any vinent. El calendari ja ha rebut el primer però: l’associació que aplega els apartaments turístics ha demanat que s’ajorni fins després de l’estiu, que és una temporada molt baixa per a ells i, a més, ja tenen els preus tancats, la qual cosa dificulta encabir la taxa.

“Si ens demanen si taxa sí o taxa no, la resposta és que taxa no”, afirma el portaveu de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol. Però el sector és conscient que és una decisió ferma i la reacció és de “resiliència”, de treballar perquè la proposta final sigui el més consensuada possible. La patronal té previst presentar propostes pròpies després de consultar-ho amb els associats, però si una cosa demana és que el plantejament respecte a l’import es basi en destinacions similars perquè “no som Florència, on plouen els turistes”, argumenta Pujol. “A més venim d’on venim i la taxa repercuteix directament en el client”, afegeix.

“Esperem que sigui el més tard possible donades les circumstàncies”, apunta la directora d’Autèntics Hotels d’Andorra, Meritxell Cassi, sobre la implantació de la taxa. Tant Cassi com Pujol recorden el cop que ha suposat la pandèmia al sector i es mantenen a l’expectativa sobre la qüestió, en espera del que pugui proposar el Govern, que ha de definir l’import i fórmula de la taxa, però també qüestions logístiques com ara cada quan i com es farà la liquidació un cop es comenci a cobrar.

Una altra de les concrecions que ha donat l’executiu és que serà una taxa finalista i per tant la recaptació revertirà en el sector i que el recinte multifuncional que segur anirà a la parcel·la de l’antiga plaça de braus es finançarà a través d’aquest tribut. El president de l’Associació d’empreses d’allotjaments turístics, Àlex Ruiz, celebra que els diners tinguin aquest destí i l’entitat ha demanat ja que “que es faci un esforç per al Pas de la Casa”. Ruiz remarca que el nucli encampadà ve d’una temporada “horrorosa, excepte deu dies a l’agost perquè hi havia molta afluència al país i qui no trobava allotjament en un altre lloc havia de pujar”, i defensa que el poble necessita algun atractiu perquè quan falla el mercat francès no hi ha més opcions. La petició se li va traslladar al ministre Jordi Torres, així com la demanda que la implantació del tribut es deixi per a la tardor del 2022.
Etiquetes
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts