reunió del lletrat dels empresaris amb da, l'a i cc

Rebuig de la majoria a la proposta dels Cierco

DA, L’A i CC rebutgen la via d’assolir un acord amistós en l’‘afer BPA’ “per falta d’encaix constitucional i polític”

Joan Pau Miquel i Higini Cierco.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les tres formacions que donen suport a la coalició de Govern van descartar ahir la llei de punt final que plantejaven els germans Cierco per resoldre en un pacte amistós l’afer BPA. Segons van informar ahir els grups de la majoria a través d’un comunicat, la proposta que els va traslladar l’advocat dels germans Cierco, Josep Casadevall, durant la reunió d’ahir no té recorregut “per falta d’encaix polític i constitu­cional”.

A la trobada, sol·licitada pel lletrat, hi van assistir els presidents dels grups parlamentaris de DA, L’A i CC, els quals van rebutjar fer declaracions en finalitzar la reunió. Igualment, Casadevall també va declinar fer cap tipus de valoració. Així doncs, l’única versió que ha transcendit de la trobada és el comunicat de la majoria, que va limitar-se a dir que el lletrat, “de manera cordial”, va exposar la perspectiva dels seus clients amb relació als afers judicials en curs relacionats amb la intervenció del banc.

Això sí, l’escrit assegura que el representant dels germans Cierco “en cap cas” va plantejar una llei d’amnistia, sinó que va posar sobre la taula “una proposta molt inicial de punt final”.

En qualsevol cas, les fonts consultades prèviament al desenvolupament d’aquesta reunió ja van asseverar que en un país on es preserva la separació de poders no es poden retirar les causes judicials per mandat del Govern o del Consell General, raó per la qual el poder executiu i el legislatiu es mostren alineats en aquesta qüestió. Sense anar més lluny, el mateix cap de Govern, Xavier Espot, va manifestar aquesta setmana que posar el punt final “traspassa els límits de l’estat de dret i allò que permet l’ordenament jurídic”.

Per la seva banda, el representant legal dels germans Cierco també es va reunir aquesta setmana amb els grups de l’oposició, sense que tampoc fructifiqués cap acord. Des del PS es va mantenir que no es poden pronunciar sobre una proposta que no acaben d’entendre, ja que consideren que l’executiu és qui disposa de tota la informació.

DEMANDES CREUADES DE MILIONS D'EUROS

La família Cierco reclama de manera solidària al Govern i a l’antic INAF una indemnització de 364,6 milions d’euros, que és l’equivalent al 75,5% –exactament el percentatge accionarial que ostentava de BPA– d’una de les dues valoracions econòmiques que s’annexen a la demanda. Una quantitat que aproximadament equival pràcticament a un pressupost de l’Estat. D’altra banda, el juny del 2019 l’AREB va reclamar al consell d’administració de l’antiga entitat financera un màxim de 479 milions en concepte d’“acció de responsabilitat social”.

tracking