DIA DE MERITXELL

Vives fa una crida per una Andorra més justa

Joan-Enric Vives recupera el concepte del “patriotisme sobrenatural” del síndic Josep Gresa

Vives fa una crida per una Andorra més justaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Copríncep episcopal i arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, va recuperar ahir a l’homilia de l’ofici solemne pel Dia de Meritxell el concepte avançat fa cent anys pel síndic general Josep Gresa que fa referència al “patriotisme sobrenatural” dels andorrans. De resultes del centenari de la coronació de la imatge de Jesús i de Maria, i també de l’estrena de l’himne oficial del país, Vives va recuperar un discurs del síndic en què assegurava, amb relació a aquests dos fets, que “l’amor a Maria, elevant i transfigurant l’amor al país, ha format d’ambdós una espècie de patriotisme sobrenatural”. En aquest sentit, en les seves paraules, l’arquebisbe d’Urgell va comminar els andorrans que el patriotisme romangués al país.

El cap d’Estat també va oferir paraules sentides cap al Copríncep Joan Benlloch i Vivó, autor de l’himne, i va recordar que Andorra és “una nació pubilla, enmig de dues grans nacions germanes, però sempre neutral i pacífica”. A més a més, el Copríncep episcopal va fer palesa la dualitat de la sobirania andorrana reiterant, per una banda, la importància dels furs, transfigurats en l’actual Constitució, i, per l’altra, la defensa de la sobirania per part dels Coprínceps.

Una homilia 'social'

L’arquebisbe d’Urgell també va fer present a l’homilia del Dia de Meritxell les manifestacions del Papa Francesc vers una “distribució justa i solidària de les vacunes als països pobres”, i “la recuperació econòmica que ens salvi dels errors passats i ens reorienti en el respecte de l’equilibri ecològic”. Així mateix, va fer menció a repensar “com vivim i ens relacionem, com produïm i consumim”, i va encoratjar els fidels a “imaginar un futur diferent i un altre món possible per a nosaltres i les generacions futures”.

Envers les paraules del Copríncep episcopal, el cap de Govern, Xavier Espot, va celebrar el contingut de l’homilia, que va ser “elevada i divulgativa”. Espot, a més, va invitar la ciutadania a fer seus els valors cristians de la solidaritat “perquè també són valors universals”, i va reiterar l’orgull per una societat andorrana “solidària i cohesionada”.

El Copríncep en un instant de l'homilia, amb la bandera andorrana al costat.

tracking