tinença d'animals

Els cadells de gossos de races perilloses seran castrats

La modificació de Govern sobre el reglament de tinença de gossos exigirà esterilitzar els cadells durant el primer any

Els cadells de gossos de races perilloses seran castratsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els propietaris de cadells de les races de gossos potencialment perilloses i els seus encreuaments estaran obligats a partir d’ara a castrar-los o a esterilitzar-los en el termini de com a màxim el primer any d’edat segons criteri facultatiu. Així ho va anunciar ahir el Govern durant la presentació del la modificació del reglament de tinença de gossos perillosos i gossos potencialment perillosos. En aquest sentit, també quedaran prohibides la reproducció i la cria de cadells de gossos de les races considerades potencialment perilloses, així com el seu encreuament amb gossos de qualsevol altra raça.

D’entre les incorporacions del text legislatiu, també destaca l’obligatorietat que s’exigirà a partir d’ara de dur a terme una formació a qualsevol propietari que decideixi comprar o adoptar un gos considerat perillós. “Es tracta de prevenir i evitar possibles situacions de perillositat”, va afirmar durant la presentació Ferran Teixidó, director del cos de banders. Amb aquesta finalitat, les persones que vulguin esdevenir propietàries d’un animal d’aquestes característiques hauran de fer dues formacions. La primera serà impartida per un centre d’ensinistrament autoritzat on s’explicarà quin comportament tenen aquest tipus de gossos, i es farà també una valoració de l’entorn de la persona que el vol adquirir a efectes de poder generar una reflexió prèvia abans de prendre la decisió. I la segona, que serà impartida pel cos de banders, es tractarà d’un curs sobre la normativa vigent en matèria de tinença i protecció d’animals de companyia i les obligacions que s’han de respectar.

Caràcter no retroactiu

Amb referència a aquest tema, Teixidó va fer saber que la primera formació tindrà lloc aquesta mateixa tardor. També va especificar que no tindrà caràcter retroactiu, és a dir, no serà necessari que les persones que a hores d’ara ja siguin propietàries d’aquest tipus de gossos hagin de dur a terme la nova formació. Per altra banda, sí que ho serà si el propietari incompleix el reglament de tinença o si, per exemple, el gos mostra un comportament agressiu o mossega una persona o un altre animal i li causa una lesió que ha de comportar una intervenció mèdica o una intervenció veterinària. En aquest cas, l’animal entraria a formar part del RAC (registre d’animals de companyia) en aquesta categoria. “Ens ajudarà molt a baixar les estadístiques dels atestats”, va assegurar el director del cos de banders. Per altra banda, d’ara endavant tots els propietaris d’aquests animals hauran de dur sempre una targeta identificativa on s’especifiqui que s’ha fet aquesta formació.

A més, el text amplia les mesures de seguretat a la via i espais públics i zones comunes. Així doncs, els gossos perillosos o potencialment perillosos hauran de dur sempre el morrió degudament col·locat impedint que l’animal pugui obrir completament la mandíbula i els seus propietaris els hauran de passejar amb una corretja d’una llargada com a màxim d’1,5 metres. Els menors d’edat en cap cas estaran autoritzats a passejar aquests gossos. Tampoc estarà permès que una mateixa persona pugui passejar a la vegada més d’un gos perillós o potencialment perillós.

Actualment es considera gos perillós o potencialment perillós l’animal de pura raça i l’encreuament de les següents quinze races: Akita americà –nova incorporació a la llista–, bullmastiff, dòberman, dog argentí, dog de Bordeus, fila brasiler, mastí napolità, pitbull terrier americà, gos de presa canari, rottweiler, terrier d’Staffordshire americà, bull terrier d’Saffordshire (anglès), buldog americà, Akita inu i tosa inu.

Apunts

Prevenció

L’objectiu de la modificació del text legislatiu és prevenir i evitar possibles situacions de perillositat.

Formació prèvia

S’estableix l’obligatorietat de fer una formació prèvia a totes aquelles persones que vulguin esdevenir propietàries d’un gos potencialment perillós.

Dos cursos

Els propietaris hauran d’assolir dues formacions. La primera serà impartida per un centre d’ensinistrament autoritzat i la segona serà impartida pel cos de banders i tractarà sobre la normativa vigent.

Nous propietaris

Aquesta formació només s’exigirà als propietaris nous a partir de l’entrada en vigor del reglament i, per tant, no tindrà caràcter retroactiu.

Excepcions

Els propietaris que no compleixin la normativa o aquells gossos que passin a ser considerats perillosos per comportaments agressius també caldrà que facin la formació.

Mesures seguretat

Els animals hauran de dur sempre el morrió degudament col·locat impedint que la mandíbula es pugui obrir completament i els propietaris els hauran de passejar amb una corretja d’una llargada de, com a màxim, 1,5 metres. Els menors no podran passejar-los.

LA LLEI VOL IMPEDIR MÉS ABANDONAMENTS

Jaume Vilamajó, responsable del grup de WhatsApp Rastreig recerca de gossos, celebra el caràcter no retroactiu del reglament. “Què passaria si un propietari que té actualment un gos no superés el test psicotècnic? Potser se li retiraria l’animal i llavors estaríem parlant de molts animals abandonats”, va assegurar. “El tema de castrar l’animal també el trobo normal. Hi ha molta gent que aprofita el fet de criar per fer negoci. Trobo que s’hauria de permetre només a llocs destinats a la cria d’animals”, va afegir.

tracking