x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
un afer a resoldre

Els Cierco proposen un pacte

L’advocat dels expropietaris de BPA demana al Govern aturar les causes judicials amb l’argument que l’afer condiciona la vida política
Joan Pau Miquel espera l'inici de la vista oral.

Joan Pau Miquel espera l'inici de la vista oral.

Joan Pau Miquel espera l'inici de la vista oral.

Fernando Galindo
Actualitzada 06/09/2021 a les 11:04
Els exaccionistes majoritaris de BPA, Higini i Ramon Cierco, han fet arribar una proposta al Govern que de manera molt resumida consisteix a arribar a un acord per aturar el litigi judicial que mantenen ambdues parts a causa de la intervenció de l’entitat bancària.

Josep Casadevall, advocat dels Cierco, es va reunir amb Xavier Espot –no hi va ser el ministre Jordi Gallardo– per exposar aquesta mena de pacte per part dels seus clients. Aturant la disputa judicial que està en curs, els exbanquers destacaven que s’aconseguria a Andorra una pau social que, segons ells, en aquests moments no existeix per les colossals dimensions de les diferents causes lligades a BPA que encara no han començat. Certament BPA s’ha convertit en un afer que intoxica molts àmbits, des del polític fins a l’econòmic, però la resposta d’Espot va ser negativa, a més d’afegir que no es pot fer marxa enrere en un afer que està judicializat.

Els Cierco es mantenen ferms i continuen sondejant quin és el suport a aquesta iniciativa. Per això tenen la intenció d’iniciar una ronda de contactes amb els grups parlamentaris per constatar com respiren davant aquesta inusitada proposta després de la guerra dels exaccionistes contra l’Estat a causa de la intervenció el març del 2015.

Informes
La família Cierco reclama de manera solidària al Govern i a l’antic INAF una indemnització de 364,6 milions d’euros, que és l’equivalent al 75,5% –exactament el percentatge accionarial que ostentaven de BPA– d’una de les dues valoracions econòmiques que s’annexen en la demanda. Una quantitat que equival pràcticament a un pressupost de l’Estat. Dos informes econòmics encarregats pels empresaris van valorar el Grup BPA en 482,8 milions d’euros i 496,4 milions, respectivament.


El juny del 2019 l’AREB (Agència estatal de Resolució d'Entitats bancàries) va reclamar al consell d’administració de l’antiga BPA –essencialment la família Cierco– un màxim de 479 milions d’euros en concepte d’“acció de responsabilitat social”. L’AREB va presentar el 8 de març (just abans que prescrivís) una demanda contra el consell del banc perquè considera que la seva actuació al capdavant de l’entitat va provocar una pèrdua per a BPA.


L’entitat va ser intervinguda després de les acusacions dels Estats Units. La reclamació de l’AREB als gestors –que són essencialment els propietaris– és per la mala gestió, i la quantitat reclamada és el valor que tenia l’entitat abans del rescat.

La demanda va ser interposada per l’AREB a través de l’administrador únic de la intervinguda BPA, Òscar Gelabert.

En cercles polítics aquest intent dels Cierco d’aturar les accions judicials ha causat sorpresa i en alguns casos indignació, perquè s’insisteix que no hi pot haver ingerència en les actuacions judicials.

Cal recordar que a principis del 2018 l’advocat espanyol Javier Iglesias, conegut com El Largo, va plantejar en nom dels germans Cierco al llavors cap de Govern, Toni Martí, que a canvi de retirar la demanda de 364 milions d’euros contra l’Estat no es processi cap membre de la família i que la resta de la dotzena de causes contra BPA, excepte la general que ja està en marxa, decaiguin.
 
LA VISTA DE L'ANOMENAT CAS GAO PING HA COMENÇAT AMB 24 PROCESSATS
El judici per la causa primera que afecta l’entitat bancària, l’anomenada cas Gao Ping, va arrencar el 15 de gener del 2018 i es va aturar cinc dies després per resoldre les
qüestions prèvies. Ha viscut dues suspensions més i un ajornament. La vista oral es va suspendre per segona vegada el 17 de setembre del 2018 després que l’advocat Josep Antoni Silvestre presentés una bateria de recusacions dels membres del tribunal.

Reprès el 16 de setembre del 2019, la vista es va tornar a suspendre a l’espera que s’oficialitzessin els hereus d’una de les actores civils en el procés. Tot i que estava previst reiniciar el judici el 21 d’octubre passat, Corts va decretar un nou ajornament per resoldre la demanda d’apartar de la causa el fiscal general, Alfons Alberca.

Per fi està en marxa, ara en pausa per les vacances d’estiu. La fiscalia demana 141 anys de presó per als 24 processats –un dels acusats no serà jutjat perquè va morir l’any passat– en el cas Gao Ping. Les multes demanades per la fiscalia sumen 832 milions d’euros, i els anys d’inhabilitació són un total de 240.
Etiquetes
  • #21 Joan
    (06/09/21 19:39)

    Quina cara que tenen només de proposar-ho

    Respondre
  • #20 Marcel
    (06/09/21 19:03)

    David va dir..
    Es que Andorra es Espanya a tots els efectes, avui ja no es l'andorra de fa 30/40 anys que si tenia personalitat pròpia.

    Respondre
  • #19 Ni t'ho creguis
    (06/09/21 18:06)

    Paio va dir..
    El que dius hauria de ser, però, ni t'ho creguis.
    En funció de qui siguis, així actuarà la fiscalia.
    a molts ciutadans els hi agradaria tenir la mateixa justícia que molts alts càrrecs tenen i han tingut.
    Amb l'excusa que no es pot interferir amb la separació de poders... No s'ho creu ningú.
    Està tot pudrit

    Respondre
  • #18 Marco
    (06/09/21 18:01)

    Si volem pactar, que paguim.

    Respondre
  • #17 Marc D.
    (06/09/21 17:57)

    Tresa va dir..
    Si hi ha una demanda entre dues parts poden arribar a un pacte sense problema es diguin com es diguin les parts. Si Govern fa una demanda o la rep, es lliure d'arribar a un acord per evitar un procés judicial. On veus el problema? Abans de parlar estaria bé saber del que es parla. 

    Respondre
  • #16 Tresa
    (06/09/21 16:46)

    I la separació de poders on estaria si Govern interferís en la Justícia?

    Respondre
  • #15 Prat
    (06/09/21 16:19)

    Una vegada començat el judici no s'hi val a demanar un pacte. Van tenir 5 anys per fer-ho u s'envalentonaven amb la demanda a Govern per danys i perjudicis. No s'hi val

    Respondre
  • #14 marc
    (06/09/21 15:57)

    No crec q sigui por a qué trobin res ja que porten 6 anys d'investigació i han sortit absolts del 100% dels judicis fora del país ...crec q es raonable pensar en una entesa per intentar concloure un tema que reputacionalment es dolent que segueixi obert tant per un com pels altres

    Respondre
  • #13 Qui la fa, la paga
    (06/09/21 14:23)

    De què tenen por? No ho havien fet tan bé? No és la llei igual per a tothom?

    Respondre
  • #12 Joan
    (06/09/21 13:49)

    Quan heu vist a un banquer perdonar 1€ a algun client? Imagineu a algun perdonant 370 milions??? Doncs aixo es que saben que ho tenen perdut i tenen encara moltissima mes por del que pugui sortir. Hem de deixar a la justicia actuar

    Respondre
Veure’n més
21
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts