x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV
proposició de llei de protecció civil

Els escolars rebran formació en primers auxilis a partir dels 10 anys

La regulació impulsada pels grups de la majoria insta a fomentar la sensibilització i el voluntariat per cooperar en emergències
Formació de primers auxilis.

Formació de primers auxilis.

Formació de primers auxilis.

ARXIU
Actualitzada 05/09/2021 a les 11:06
“Les administracions públiques han de fomentar i promoure la vinculació voluntària i desinteressada dels ciutadans en les tasques de protecció civil”, assenyala la proposició de llei qualificada de protecció civil impulsada pels grups de la majoria i que acaba d’entrar a tràmit parlamentari. Una conscienciació per a la prevenció i la cooperació en cas d’emergència que es vol promoure ja des de la infància amb formació obligada a l’escola. En aquest sentit, la proposició de llei –que ara s’ha de sotmetre al criteri del Govern– estableix que a partir dels 10 anys els escolars han de rebre obligatòriament formació sobre riscos naturals i primers auxilis i que els centres educatius hauran de realitzar activitats formatives i informatives, amb exercicis pràctics. El Govern haurà de garantir que aquesta formació la duen a terme persones amb la capacitació adient, així com facilitar material i documentació.

El text regula el voluntariat de protecció civil, persones que de manera altruista col·laboren amb aquestes tasques a títol particular –ho han de sol·lictar al departament competent– o formant part d’entitats i que hauran de tenir una formació específica. Tanmateix, s’impulsa el grup d’intervenció i suport de l’administració, treballadors públics que seran seleccionats pel departament de protecció civil –prèvia sol·licitud dels interessats– i que podran ser mobilitzats durant la jornada laboral o fora. Cal recordar que la proposta legislativa seguint aquesta línia d’implicar la població recupera la figura històrica del sometent, que estarà integrat per persones d’entre 25 i 65 anys que voluntàriament expressin als comuns la voluntat de participar-hi. L’elecció es farà per sorteig entre els interessats per tal de constituir un grup format per entre i vint i trenta residents.

Drets i deures
La proposició de llei fixa que tots els ciutadans tenen dret a rebre informació “veraç, clara i precisa sobre els risccos que els puguin afectar” i a ser rescabalats per danys i perjudicis sobre els seus béns i drets com a conseqüència de les requises, ocupacions o intervencions temporals que es puguin decidir en cas de necessitat. Però també tenen deures, com ara a obeir les ordres de les autoritats competents o col·laborar (els majors d’edat) en les accions operatives de protecció civil quan siguin requerits, així com facilitar ocupacions i intervencions temporals d’edificacions, instal·lacions o centres de treball, entre d’altres.


En aquest sentit, i ja en l’àmbit col·lectiu, estan especialment obligades a col·laborar en situacions d’emergència, empreses de subministrament de serveis bàsics (electricitat, combustibles, aigua), les d’obres o enginyeria i tots els estaments dedicats a la seguretat de les persones.


Per reforçar la prevenció i l’actuació el text també fixa un seguit d’obligacions que les administracions hauran de complir en terminis d’entre dos i tres anys un cop entri en vigor la legislació: disposar d’un mapa de riscos on s’identifiquin els existents arreu del territori i de plans nacionals i comunals, així com d’especials per a cadascuna de les emergències potencials (inundacions, sismes, riscos químics, incendis forestals, grans nevades...) que seran l’instrument organitzatiu per fer-hi front. També en un termini de tres anys s’ha d’haver estructurat el centre nacional d’emergències i el servei d’atenció de trucades d’emergència a través del número de telèfon 112 o de qualsevol altre “que la normativa europea pugui establir”, s’especifica.


Però també es regulen els plans d’autoprotecció, dissenyats per als riscos que es puguin produir en edificacions, empreses o organismes que estiguin inclosos dintre del mapa de riscos, que portin a terme activitats potencialment perilloses o aquells que el Govern estableixi per via reglamentària. L’elaboració dels plans d’autoprotecció haurà d’anar a càrrec de tècnics amb capacitació professional per fer-los. La llei estableix un règim sancionador i no implantar el pla d’autoprotecció corresponent serà considerat infracció greu, amb multes que oscil·laran entre els 3.001 i els 10.000 euros.


Les més greus comportaran sancions de fins a 50.000 euros i estan incloses infraccions com no cooperar per falicitar l’ocupació de locals, indústries o propietats o qualsevol mesura prevista per garantir la seguretat de les persones, no comunicar a les autoritats competents incidents que poden ser objecte de la necessitat d’activar un pla de protecció civil o realitzar trucades als telèfons habilitats per emergències comunicant avisos falsos que donin lloc a la mobilització de recursos o serveis.

 
DESALLOTJAMENTS I CONFINAMENTS
La proposició de llei diferencia entre emergències ordinàries i no ordinàries. Aquestes darreres són aquelles que per la seva gravetat fan insuficients els mitjans dels serveis operatius i necessiten l’activació de mesures extraordinàries. Es preveu des del desallotjament dels llocs de perill, al confinament de persones als domicilis o en llocs de refugi. Mesures que, s’esgrimeix, “han de ser proporcionals als objectius buscats” i han de tenir una durada que sigui la mínima imprescindible, que no pot superar els 15 dies naturals i es pot prorrogar fins als 30. Si s’ha d’excedir aquest termini, llavors ja haurà d’intervenir el Consell.
Etiquetes
  • #1 OPPT
    (05/09/21 08:09)

    Està bé, tot i que sempre és en pro de les necessitats de la corporació. Si han d'aprendre coses noves, també es podría començar per la nutrició, educació financera, gestió emocional, etc.
    Evidentment, és una utopia perquè empoderaria massa els joves i això no interessa en aquest sistema esclavista.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2021 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts