Energies alternatives

Moles justifica el possible impacte que pugui tenir l'eòlica del Maià

El director general de FEDA apunta que el país no es pot permetre prescindir d’aquesta font

Albert Moles a la seu de FEDA.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“El cost és no tenir-ho.” Així de contundent es mostra el director general de FEDA, Albert Moles, al ser questionat sobre l’impacte que poden tenir les instal·lacions d’energies renovables, com ara el camp eòlic del Maià, el qual està previst que aporti el 8% de l’energia que consumeix el país. “Al final, hem d’assumir que hem de gastar d’una manera diferent i que això implica tenir o no tenir aquestes instal·lacions”, argumenta el responsable de l’entitat. Moles relata que “la solució màgica per a tot això no hi és i per a mi la solució és tenir el màxim de tipologies de projectes i de flexibilitat cap a França, cap a Espanya, tenir una xarxa potent per a poder gestionar-ho millor”.

El director general de FEDA es refereix a les crítiques llençades per alguns col·lectius ecologistes, com ara Apapma. La presidenta d’aquesta entitat, Patrícia Bragança, ha manifestat en alguna ocasió que Apapma vetllarà perquè aquestes instal·lacions no tinguin un impacte massiu i ha apostat per fomentar l’energia hidroelèctrica. Es tracta d’un debat sobre la sobirania energètica i sobre les capacitats que té Andorra per a poder ser autosuficient i no dependre de la volatilitat dels mercats. En aquest aspecte, Albert Moles considera que “si no tens les eines és quan assumiràs un cost. A dia d’avuui el cost és no tenir-ho”. L’entitat pública aposta per un model energètic andorrà que sigui compatible amb el model econòmic i que tingui la capacitat de tenir energia accessible, eficient i competitiva. Envers això, considera el seu director general que “un moment de transició energètica és un moment d’invertir, decidir i enfocar el futur d’aquesta manera, perquè qui no afronti el futur d’aquesta manera d’aquí a uns anys no podrà pagar l’energia i això sí que és un cost de veritat”.

L’oportunitat estratègica ve condicionada també pel cost de l’energia, el qual es preveu alt per a un llarg període. “El preu del CO2 i el preu dels combustibles fòssils fan pujar els preus dels mercats a nivell europeu, no només a Espanya, perquè hi ha països com Itàlia que estan molt afectats, però amb aquests preus, si volem gestionar l’energia, hem de tenir les eines”, apunta Moles.

L’entitat ha previst una inversió de 30 milions d’euros per a la construcció del camp eòlic del Maià. La seva posada en funcionament està prevista per a l’any 2024 i quan estigui a ple rendiment s’espera que aporti fins al 8% de l’energia.

ACCÉS A L'ENERGIA COM UN DRET FONAMENTAL

El director general de FEDA, Albert Moles, assegura que l’energia és un dret fonamental i que ha de ser accessible per a totes les persones. “Quan parlem d’energia estem parlant d’un dret essencial i per això ha de ser assequible i accessible per a tothom”, recorda Moles. El director de l’entitat es refereix als elevats preus que es paguen als països veïns per l’energia i apunta que per a un futur serà normal que a les cases hi hagui instal·lacions de generació d’energia, com ara bateries, plaques o d’altres.

tracking