Inici de curs

La tornada a les aules serà més econòmica aquest curs

La menor demanda de llibres per part dels centres i el reaprofitament de material escolar en bon estat fa baixar el cost de tornar a les classes

Una clienta i una dependenta repassen una llista de material escolar en una imatge d'arxiu.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reducció del consum és un fet que imbrica tots els sectors de la societat i l’ensenyament no és aliè a aquesta tendència, confirmada i tal vegada impulsada de manera definitiva per la pandèmia. Així, la tornada a l’escola matisa el seu cost vers altres anys degut a la menor demanda de material didàctic i de llibres per part de les escoles andorranes, i també pel reaprofitament i reciclatge d’un any a l’altre del material escolar que encara està en bones condicions. Així ho confirma el gerent d’Ofijet, Josep Maria Cornella. “La gent recupera material i ara es demanen menys llibres”, relata, alhora que apunta que “potser que ja sigui una tendència que ha vingut per quedar-se”.

Respecte a què compren els clients, Cornella relata que “la gent ve amb una llista o fan la llista conjuntament amb els nens i acudeixen a la botiga amb allò que falta”. Entre el material, “la motxilla si la pot aprofitar un any més, l’aprofita”, indica el gerent d’Ofijet, una tendència que es repeteix amb els llibres i que s’està implantant per part dels pares i també per part dels centres escolars del Principat.

Dita tendència és una generalitat que també succeeix a La Llibreria. El seu gerent, Lluís Canal, explica que “el reaprofitament i conservació de materials d’un any a l’altre ha arribat per quedar-se”. Respecte les vendes, Canal matisa que “la gent està comprant menys llibres perquè les escoles compren més iPads que llibres des de fa anys”. Pel que fa al material, el gerent de La Llibreria constata que el que els clients venen a trobar al seu establiment és “material complementari, que no és material car, tot i que n’hi ha alguns que pugen molt”.

Quant al cost del material, Lluís Canal estima que “l’escola andorrana en material de lectura són 50 o 60 euros de mitjana quan abans eren quasi 200”, tot i que matisa que “de les altres hi ha escoles que un sol curs pot pujar fins a 400 euros”. En aquest sentit, des d’aquest establiment es valora que l’escola andorrana “treballa molt amb el material que tenen”, tot i que “a secundària és demanen més llibres que a primària, i els fan llegir amb les quatre llengües, són quatre, cinc o sis llibres, a 10 euros...doncs surt aquest tiquet de 50 o 60 euros en llibres”.

Així ho apunten des de l’empresa Carlin, especialitzada en material escolar. “Les llistes de material escolar pràcticament les cobrim totes quan un client arriba a la botiga”, apunta Elena Garcia, responsable de l’establiment”. Unes relacions de materials que en el cas de primària “poden ser uns 80 o 90 euros si hi ha motxilla”. D’altra banda, Garcia estima que “una llista de secundària, en canvi, pot ser de 100 a 150 euros”. Envers quin tipus de material es demana, la responsable de la botiga Carlin concreta que la compra “pot ser que sigui una miqueta menys restringida que l’any passat”, tot i que apunta que “hi posem quasi tot el que ve a la llista, potser alguna llapissera no, perquè en tenen, però en general gairebé tot”.

Un fet característic de la tornada a l’escola és que malgrat que les empreses i comerços inicien la campanya a finals de juny, els clients acceleren per a comprar el material en les setmanes que hi ha al mig entre la tornada de les vacances i l’inici de les classes. “Des del juny fem llistes, però a partir d’avui [per dijous passat] és quan s’ha començat a notar. Però a partir del dia 1 és quan comença la campanya forta”, indiquen des de l’establiment Carlin, ubicat a Andorra la Vella.

Una campanya que pel que fa al material de lectura per als estudiants “s’allargarà fins al novembre”, com matisa Lluís Cana, de La Llibreria. Tot i això, les vendes “estan una mica per sobre de l’any passat, però encara s’arrossega una miqueta de crisi”, segons indica el gerent d’Ofijet, Josep Maria Cornella. Sigui com sigui, la tornada a l’escola ja és imminent i tot el sector es prepara per a reprendre les classes.

RADIOGRAFIA

-LLISTA DE MATERIAL

La recomanació dels professionals del sector és fer una llista amb el que demana el col·legi, el material del qual es disposa a casa i aquell que falta.

-MENYS LLIBRES

La tendència general dels darrers anys és que els llibres de material didàctic puguin fer-se servir en diversos cursos.

-MOTXILLA, SÍ O NO?

Una de les grans decisions que s’han de pendre a l’inici del curs és si s’ha de renovar o no la motxilla. Subjecta a les modes, pot ser és un dels elements més volàtils.

tracking