Sectors econòmics

El turisme es recupera però ho fa a mig gas

El país ha rebut, durant el mes de juliol, més visitants que l’any anterior, però no arriba als nivells pre-Covid

El turisme es recupera però ho fa a mig gasFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La incertesa que genera el canvi constant de les mesures sanitàries als països veïns i la mateixa situació pandèmica segueixen perjudicant al sector turístic. Un sector que no aconsegueix aixecar el cap del tot i assolir els nivells prepandèmia, tot i l’elevat percentatge de vacunació i les ganes generalitzades de recuperar la normalitat.

No obstant això, les dades indiquen que a poc a poc el sector turístic va sortint del pou profund en què va quedar ancorat amb l’arribada de la Covid. De moment, no s’atrapen els números d’abans del virus, però l’afluència de visitants que entren al país sí que és millor que el 2020. Així ho va confirmar ahir al Diari Jaume Bonell, director de Mobilitat, que va explicar que l’entrada de vehicles al país se situa “per sobre de l’any passat, però una mica per sota del 2019.” Ara bé, Bonell es va mostrar optimista perquè “la tendència ens diu que cada mes que tanquem és millor que el de l’any passat”.

MÉS HOTELS OBERTS

Així mateix ho està percebent el gremi de l’hoteleria. Jordi Pujol, director de la Unió Hotelera d’Andorra, va celebrar ahir que enguany hi ha més hotels oberts que el 2020, però va admetre que no poden estar “contents al màxim” perquè en anys anteriors “les ocupacions eren més fortes i hi havia més establiments oberts”. Tot i això, Pujol va valorar positivament el calendari d’activitats, com ara els concerts de l’Andorra Mountain Music o el Tour de França, que han animat el turisme. “Ha estat un inici d’estiu esperançador si tenim en compte que venim d’on venim”, va admetre. Segons va detallar, destaca el turisme de proximitat i familiar, amb estades de dues nits en cap de setmana. En aquest sentit, la majoria de visitants són espanyols –sobretot catalans– i francesos. A l’agost, en canvi, esperen tenir més estades entre setmana i que aquestes siguin de tres o quatre nits.

Ara bé, aquest discurs contrasta amb el dels comerciants, que asseguren seguir molt afectats. “Ha estat un juliol dificilíssim, sobretot per als comerços que depenen de la gent del país”, va sostenir Anna Cerezo, botiguera del centre. Rosa Pascuet, presidenta de l’Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres, va notar que la segona quinzena del juliol els va faltar el Cirque du Soleil i va admetre que segueixen a “l’expectativa” de què passarà a l’agost. La presidenta de l’Associació de Comerciants de l’Eix Central, Sònia Yebra, va matisar que el sector més perjudicat és el de la moda, “encara que tots estan molt afectats”.

FACILITAR L’ENTRADA AL PAÍS

Per tal d’evitar congestions a l’entrada al país des de la frontera sud, a partir d’avui s’instal·larà el doble carril de trànsit a la CG-1 a l’altura de Sant Julià de Lòria. Aquest recurs, que fins ara només s’activava els dissabtes, es posarà en marxa cada dia “mentre duri l’afluència de gent”, segons va explicar Bonell. El responsable de Mobilitat va detallar que estarà operatiu des de primera hora del matí fins al migdia.

CONSTRAST ALS CÀMPINGS: UNS VIUEN UN ESTIU "FANTÀSTIC" I ALTRES "NO VAN BÉ"

Els càmpings reivindiquen ser dels més afectats per la Covid, encara que de manera molt desigual. La gerent del càmping Xixerella, Maribel Armengol, va lamentar ahir que “el juliol ha estat pitjor que el de l’any passat”. Armengol va explicar que només han rebut visitants que contractaven estades curtes per al cap de setmana. En la mateixa línia, Emili Sabater, director del càmping Valira, va sentenciar que “no anem bé” i que la mitjana de l’ocupació durant el juliol ha estat del cinquanta per cent. Sabater va destacar que enguany el càmping no es va omplir pel Tour, quan sempre ho havien fet, i va coincidir que els dies forts han estat els caps de setmana. En canvi, el càmping Borda Ansalonga està vivint un estiu “fantàstic”, segons el director, Emili Yepes. En aquest cas, Yepes va explicar que s’han trobat amb el fet inusual que els clients, que inicialment venien a passar una o dues nits, decidien allargar l’estada, i que també han rebut un gran nombre de visitants que venien sense reserva. Segons el director del càmping, la clientela francesa ha disminuït, però s’ha compensat amb el turisme espanyol.

El turisme es refà a poc a poc.

tracking