x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
FISCALITAT

Fre a la Hisenda espanyola per vigilar la tributació a Andorra

Un tribunal dictamina que la residència fiscal dels esportistes d’elit no es pot determinar en funció del lloc en el qual competeixen
El motorista professional Jorge Lorenzo.

El motorista professional Jorge Lorenzo.

El motorista professional Jorge Lorenzo.

Fernando Galindo
Actualitzada 31/07/2021 a les 12:16
L’Agència Estatal d’Administració Tributària espanyola (AEAT) ha rebut un sever revés judicial després que el Tribunal Econòmic-Administratiu Central (TEAC) hagi resolt, en una resolució guanyada el mes de juny passat pel despatx Cuatrecasas, que el criteri seguit per la Hisenda espanyola a l’hora d’atreure la residència fiscal d’esportistes d’elit que eren contribuents a l’estranger no és lícita, segons va informar ahir Cinco Días.

No són pocs els esportistes professionals espanyols que han traslladat la residència fiscal a Andorra, el Regne Unit, Mònaco o Suïssa, i que han estat sota la vigilància de l’AEAT amb el pretext de realitzar actuacions per prevenir el frau fiscal. No obstant això, el TEAC ha determinat que les estratègies per atreure la residència fiscal d’aquest tipus d’esportistes han estat, com a mínim, controvertides, ja que s’han revestit sota la finalitat d’augmentar la recaptació, en ocasions, de manera forçosa.

L’obligatorietat de tributar a Espanya per passar més de 183 dies de l’any en territori espanyol no seria aplicable en aquests casos, en els quals l’esportista es passa gran part de l’any viatjant i participant en esdeveniments esportius la majoria dels quals són fora del seu país d’origen. Per això, l’estratègia seguida per l’AEAT per atreure la seva residència fiscal ha posat el focus en el criteri del centre d’interessos econòmics.

La resolució destapa les incoherències de l’AEAT a l’hora de considerar la residència fiscal, ja que es basen en el fet que Espa­nya és el país que acull més car­reres del Campionat del Món de Moto GP (Jerez, Barcelona, València i Aragó) i per tant es podria concloure que tots els pilots haurien de tributar a Espanya. La decisió del tribunal farà que es facin estudis individualitzats de cada cas, ja que és lògic que el lloc de desenvolupament de les carreres no depèn de la voluntat del contribuent.

La rellevància d’aquesta resolució resideix en el fet que el TEAC corregeix el criteri seguit per l’AEAT en nombrosos expedients inspectors segons el qual, a l’efecte de determinar la seva residència fiscal, les rendes dels esportistes han d’atribuir-se al lloc en el qual competeixen, confonent font de renda amb resi­dència.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts