projecte de llei a tràmit

Els procuradors estan abocats a l'“extinció”

El col·lectiu es desmarca de la “pressa” del Govern per introduir l’accés electrònic i es veu abocat a desaparèixer

L'entrada a la nova seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els procuradors que treballen actualment a la Batllia veuen el futur molt negre pel projecte de llei d’accés electrònic de l’administració de justícia que està a tràmit al Consell General. El col·lectiu considera que el Govern ha decidit massa de pressa uns canvis que s’han de digerir correctament i que porten, segons les pròpies paraules, a l’“extinció de la figura dels procuradors”.

Des de fa dos anys que es treballa en la digitalització a instància del Consell Superior de la Justícia (CSJ), que pretenia estrenar la nova seu amb nous sistemes de funcionament aprofitant les noves tecnologies. Els procuradors veuen les innovacions legals que s’han introduït com una còpia del model espa­nyol. Actualment l’advocat no té la totalitat de la representació processal i els procuradors estan convençuts que quan s’apliqui el text ara a tràmit suposarà la seva expulsió del món judicial, en una societat que “no està preparada per a uns canvis tan bruscos”.

Es queixen que fa set anys els van obligar a col·legiar-se, a fer inscripcions al Govern i als comuns, i que aviat es trobaran que no hi haurà feina per a tots “després de les despeses que hem tingut”. Els procuradors remarquen que la seva presència és essencial per garantir l’aplicació correcta de la Llei del Codi de procediment civil, i recorden que els advocats que han intentat fer alhora de lletrats i de representants processals “no se n’han sortit”. Per això estan convençuts que la seva feina es podrà fer de manera digital, però desconfien i pensen que al final seran les secretaries dels bufets jurídics les que ocuparan el seu lloc. També al·leguen que el justiciable tindrà més indefensió perquè “tot quedarà en mans de l’advocat i la Batllia” en els casos civils, tot i que estan convençuts que quan el Govern intenti rectificar “ja no trobarà cap procurador”.

EL "CAOS" DE TANTA RENOVACIÓ

Des del ministeri de Justícia no es veu tan negre el futur dels procuradors i se sosté que dependrà dels advocats i dels seus clients, però que no quedaran sense feina del tot. Juntament amb els advocats, els procuradors van demanar un període d’adaptació de dos anys i poder fer proves pilot amb casos ficticis. La petició va ser denegada i quan s’aprovi el text entrarà en vigor en un any. Els procuradors defensen que un nou procediment civil i la digitalització serà un “caos” i es queixen que les batllies no tenen els mateixos criteris.

tracking