La baixa per Covid ja no té cobertura d'accident laboral

La prestació de la CASS per contagi de SARS-CoV-2 o contacte estret deixa d’estar considerada com a accident laboral

La baixa per Covid ja no té cobertura d'accident laboralFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El debat polític de la darrera Llei òmnibus per fer front a la situació d’emergència sanitària provocada per la pandèmia, que va entrar en vigor l’1 de juliol passat, va posar el focus en la retirada gradual dels ERTO i va passar per alt el nou estatus de les baixes derivades pel coronavirus. Segons va informar ahir el consell d’administració de la CASS en un comunicat, les baixes pel diagnòstic del SARS-CoV-2 o bé per aïllament forçós a conseqüència d’ésser un contacte estret per Covid-19 tenen des d’aquest mes la consideració d’una malaltia comuna, d’acord amb l’aplicació de la llei que va ser aprovada per assentiment del Consell General el 17 de juny passat.

En termes pràctics, això significa que les baixes per coronavirus deixen d’estar assimilades com a accident laboral i, per tant, la prestació sufragarà el 53% del sou durant el primer mes –sense cobrar els tres primers dies– en lloc del 66% que la CASS cobria fins al juny. De la mateixa manera, a partir del 31è dia de baixa, la parapública es farà càrrec del 66% de la nòmina en comptes del 70% que figurava des de l’inici de la pandèmia.

Des de la majoria, les fonts consultades van argumentar que la motivació d’aquest canvi de consideració respon a la necessitat d’ajustar-se a l’actual context, que difereix respecte a l’abril del 2020, quan el Govern va equiparar les baixes laborals de Covid-19 als accidents de treball per pal·liar els efectes econòmics de la pandèmia. Aquesta mesura es va anar prorrogant amb cada Llei òmnibus que derogava l’anterior fins al mes de juny passat, quan el text legislatiu que va emanar de la Cambra va deixar fora aquest precepte.

El plantejament dels grups de la majoria és que, a diferència de l’inici de la pandèmia, el sistema sanitari no es troba en una situació de col·lapse ni tampoc hi ha una manca d’aprovisionament de productes que ajudin a frenar la propagació del virus com és el cas del gel hidroalcohòlic o les mascaretes. A més, argumenten que a dia d’avui, 16 mesos després de l’esclat de la pandèmia, la població té al seu abast eines per reduir l’exposició al virus com és el cas de les vacunes i elements de prevenció com les TMA o els tests d’antígens, a banda de disposar de coneixements bàsics com la importància de preservar el distanciament social o mantenir una adequada higiene de mans.

Tot i que el text va ser debatut per part dels grups parlamentaris la vigília de l’estiu, quan no es parlava de cinquena onada i l’hospital no tenia cap pacient ingressat per Covid-19, les formacions de la majoria desvinculen la pressió assistencial i la incidència epidemiològica del virus de la perdurabilitat d’aquesta nova consideració per les baixes laborals de Covid-19. En aquest sentit, subratllen que, almenys en el curt i mitjà termini, difícilment el SARS-CoV-2 desapareixerà de la societat i hi havia el risc de cronificar la malaltia en l’àmbit legal. Per tot plegat, conclouen que a data d’avui no hi ha diferències substancials respecte a una altra malaltia comuna que mereixi recuperar l’estatus que garantia una major cobertura econòmica per part de la CASS.

A tot això, cal recordar que el Govern va modificar el reglament de prestacions d’incapacitat temporal l’1 de juliol per donar cabuda a les persones que es trobin “afectades per una mesura d’aïllament forçós per evitar la propagació de qualsevol malaltia infectocontagiosa i que no puguin treballar telemàticament”.

tracking