x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Conflicte a la comella

Un intern denuncia el director de la presó per maltractaments

El condemnat afirma que pateix claustrofòbia i atacs d’ansietat i que la màxima autoritat del centre es va negar a deixar la porta del passaplats oberta
El centre penitenciari de la Comella.

Un pres denuncia el director de la Comella per maltractaments

El centre penitenciari de la Comella.

Fernando Galindo
Actualitzada 24/07/2021 a les 11:08
Un intern del centre penitenciari de la Comella ha interposat una denúncia contra el director de la presó, Miquel Àngel Garcia, per presumptes maltractaments. La denúncia policial, a la qual ha tingut accés el Diari, es va formular a mitjan juny davant el cos d’ordre tant contra el director com contra la institució penitenciària. En l’exposició dels fets, el denunciant relata que és un intern del centre penitenciari de la Comella que actualment està complint condemna i que pateix claustrofòbia i atacs d’ansietat. Afirma que el director de la presó ho sabia i tot i així es va negar a seguir la prescripció dels psicòleg i el psiquiatre que el tracten, la qual cosa considera que és “maltractament”.

En concret, en el text explica que ha estat diagnosticat pels professionals sanitaris i que està seguint un tractament. Segons indica, per aquest motiu el psicòleg i el psiquiatre van donar instruccions a la presó de mantenir oberta la porta passaplats de la cel·la per tal d’evitar que l’intern tingués la sensació de claustrofòbia i patís els atacs d’ansietat. Sempre segons la versió del denunciant, el mes de maig va coincidir amb el director a la infermeria del centre penitenciari i l’intern li va transmetre que en la seva opinió Garcia feia malament la seva feina perquè havia obligat a tancar la porta passaplats anant en contra de les indicacions mèdiques que li havien donat. El pres assegura que va informar el director de la seva situació personalment i que té informes mèdics que prescriuen la seva demanda, i que tot i així el màxim responsable de la presó no li va fer cas.

Dos episodis d'ansietat
En la denúncia, el pres explica que inicialment estava tancat en una cel·la amb un altre intern que, assegura, pot corroborar la seva versió dels fets si és necessari. Segons relata, després que el director ordenés el tancament de la porta passaplats va patir un atac d’ansietat. “Varem picar moltes vegades a l’intèrfon per avisar del meu estat i ningú va fer cas”, detalla el condemnat a la denúncia. Finalment, l’intern indica que va baixar la infermera després “d’una mitja hora” avisant i li va subministrar un calmant. Un cop més tranquil, el denunciant va ser traslladat a una cel·la d’aïllament. “Per aquest motiu em sento maltractat i trobo que és un abús que em posin a la cel·la d’aïllament quan hi ha informes que certifiquen que tinc atacs d’ansietat i claustrofòbia”, apunta l’intern. A aïllament hi va estar durant tres dies.


La denúncia, però, va més enllà. Segons l’intern, un cop tancat a la cel·la d’aïllament “em van fer despullar tres vegades, contra la meva voluntat”. Afirma que hi havia càmeres de videovigilància al lloc dels fets que ho van enregistrar i qüestiona que això sigui legal. “Un altre cop em vaig sentir maltractat i considero un abús d’autoritat el que s’ha fet amb mi”, sentencia en el document policial. El pres insisteix a remarcar que hi ha imatges enregistrades de les càmeres de videovigilància que demostren que se’l va obligar a despullar-se tres vegades contra la seva voluntat i manifesta que “tinc por que desapareguin aquestes imatges”.

 
GARCIA VA ASSUMIR LA DIRECCIÓ DE LA PRESÓ L'AGOST DE L'ANY PASSAT
Miquel Àngel Garcia va ser nomenat nou director del centre penitenciari a mitjan agost de l’any passat en substitució de Francesc Tarroch quan aquest es va jubilar. Al seu costat es va nomenar Oriol Magrinyà com a director adjunt en substitució d’Ismael Alarcón, que va presentar la seva dimissió. Garcia ja havia dirigit la presó entre el 2012 i el 2015 i compta amb una llarga experiència en el sector, amb 21 anys de dedicació al cos penitenciari. L’any 2019 va ser absolt pel Tribunal de Corts del delicte menor de filtració de secrets després que el setembre del 2018 fos acusat de filtrar informació confidencial a un reclús ucraïnès que estava sent investigat per extorsió a una entitat bancària. De la seva banda, Magri­nyà va accedir al cos el 1994 i assumia l’any passat per primera vegada un càrrec a la direcció del centre. En el moment del nomenament, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va indicar que la voluntat és posar al capdavant de les institucions, sempre que sigui possible, persones que ja formin part del cos i que en coneguin el funcionament intern.
Etiquetes
Veure’n més
36
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts