x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Obres

Filloy diu que el trànsit a Bixessarri es restablirà entre avui i demà

Govern preveu que les obres de sanejament de la zona afectada comencin a final d’agost
La torrentada de dimarts a Bixessarri.

El trànsit a Bixessarri es restablirà entre avui i demà

La torrentada de dimarts a Bixessarri.

Actualitzada 22/07/2021 a les 12:11
    Lorena Giménez Andorra la Vella
La circulació a la carretera de Bixessarri, a la CG-6, es preveu que es restableixi entre avui i demà. En va informar ahir durant la roda de premsa posterior al consell de ministres el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, qui va manifestar que s’ha aprovat la licitació de les obres de sanejament i de millora hidràulica d’aquest tram de via per evitar noves afectacions en un futur. “La licitació permetrà que en les pròximes setmanes puguem adjudicar els treballs. Les empreses interessades a presentar una oferta tenen un termini de deu dies per fer-ho, fins al 5 d’agost”, va asseverar. L’executiu planteja tenir enllestits els treballs a les calçades afectades a la tardor.

Ara mateix, hi ha un carril habilitat perquè els veïns de la zona hi puguin transitar i avui o demà, com a molt tard, s’obrirà per a tothom “gràcies a la feina que està duent a terme el COEX”, que des del mes passat, quan va succeir la primera torrentada, ha estat treballant per tal de netejar la calçada.

El ministre va afirmar que la previsió és iniciar les obres a final del mes vinent i va recordar que les actuacions que s’han de realitzar són la millora de la canalització de la carretera amb la instal·lació d’una galeria transitable de la mida suficient per assumir l’aigua i les pedres de futures tempestes, el revestiment en dos trams de via a l’altura de la Borda de l’Arena i d’un tram a la carretera d’Aixàs. “Malauradament vam constatar que amb l’episodi de pluges d’ahir [dimarts] es va produir un descalçament a la via que dona accés a Aixàs i mirarem d’incloure aquest arranjament a la licitació”, va apuntar.

Filloy va posar de manifest que des de la primera torrentada, el Govern tenia clar que calia una actuació ràpida per evitar situacions semblants i l’episodi de dimarts va acabar de confirmar la voluntat del Govern. I va acceptar que ambdós successos provocats per les precipitacions “no són habituals”, i els va atribuir bàsicament a la intensa caiguda de pluja en un curt termini de temps, recordant que “dimarts es van registrar fins a 32,2 mil·límetres d’aigua en poc menys de trenta minuts”.

Quant al cost dels treballs, el titular de la cartera de Territori i Habitatge va assenyalar que l’import dependrà de les ofertes que presentin les companyies, tot i que l’executiu disposa d’un preu estimat, el qual no van voler fer públic.

Les fortes pluges
El primer episodi de fortes pluges es va produir el 14 de juny passat, desbordant el torrent d’Aixàs dels Nyerros i provocant diversos danys materials a la carretera. Aquest cop les fortes pluges van provocar fins a quatre punts de torrentades fortes a la carretera laurediana en les mateixes zones, exceptuant la Borda de l’Arena, que no es va veure afectada.


Dotacions del COEX, el cos de bombers, policia, Protecció Civil i agents de circulació comunals es van desplaçar immediatament a la zona per avaluar els danys i restablir la circulació com més aviat millor. Per tal de coordinar els treballs, Filloy es va desplaçar fins a Bixessarri, juntament amb el secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan León, i el cònsol major lauredià, Josep Majoral. Des del Govern també van asserir que a través de l’exploració de la zona es va constatar que no hi havia hagut danys personals i les dotacions que es van desplaçar fins a la CG-6 van garantir la neteja de la carretera per restablir la circulació.

 
TREBALLS ALS TALUSSOS DE LES CARRETERES
El Govern també va aprovar en consell de ministres la licitació dels treballs de tractament de talussos de la xarxa de carreteres. L’objectiu de les obres és aconseguir l’estabilització, sanejament i protecció de dos talussos de la xarxa de carreteres a la CG-1, zona d’Aixovall, i a la CG-6 a la zona del Barreró, i el talús rocós a la zona del Consell General, per minimitzar el màxim possible el risc de despreniments sobre la plataforma de les vies. El concurs és de procediment obert, modalitat ordinària i nacional i les empreses poden presentar oferta fins al 26 d’agost.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts