Tour de França

Triple jornada de Tour

La ronda gal·la arriba al país cinc anys després amb una triple jornada

Triple jornada de TourMarc Basco

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra tornarà a viure l’arribada del Tour de França cinc anys després que ho fes per últim cop, amb la primera de les tres jornades en què el Principat serà l’epicentre del ciclisme mundial amb la cursa que té més ressò arreu del món. L’avinguda Tarragona de la capital serà avui la seu de l’arribada de la 15a etapa, demà serà el torn de la jornada de descans i dimarts els corredors tornaran a França sortint des del Pas de la Casa, en direcció a Saint-Gaudens, on clourà la 16a jornada per als corredors. El retorn de la Grande Boucle, a més, arribarà en una edició que està recuperant certa normalitat i que permetrà que els aficionats puguin gaudir de la presència de la cursa tant a la línia de meta com als dos ports que travessarà avui la prova pel país (el Port d’Envalira i la Collada de Beixalís).

L’arribada del Tour de França amb aquest format té un cost proper als 800.000 euros, una quantitat que se superarà amb escreix en impacte econòmic per al país, tant a nivell directe com indirecte. La caravana de la cursa mou unes 4.500 persones que pernoctaran tant avui com demà al Principat, i a aquest nombre s’hi ha de sumar una xifra d’entre 10.000 i 12.000 visitants, segons les persones que Andorra Turisme preveu que vulguin gaudir de l’arribada de la cursa en directe. A nivell indirecte, s’estima que 3.500 milions de persones segueixen el Tour de França per televisió en alguns dels 190 països que emeten la cursa en directe.

La d’enguany serà la sisena vegada en què el Tour de França visiti Andorra després d’haver-ho fet el 1964, 1993, 1997, 2009 i 2016 i serà la segona ocasió en què l’arribada estigui situada a la capital, tal com va passar el 1964 després d’haver pujat el Port d’Envalira. En ocasions anteriors, els finals d’etapa s’havien fet a Arcalís (tres vegades) i també a Pal.

AFECTACIONS A LA MOBILITAT

L’arribada del Tour comportarà restriccions de mobilitat a tot el país. De fet, des d’ahir a la tarda ja es van tancar alguns dels aparcaments i també va haver-hi talls puntuals en carrers de la capital per tal de senyalitzar diferents aspectes de l’etapa com el recorregut que hauran de fer els ciclistes o les indicacions per als diversos col·lectius que mou la cursa com els equips, la premsa, o la caravana.

El punt neuràlgic serà l’avinguda Tarragona d’Andorra la Vella, on no es permet circular des de la matinada passada, i on no està previst que es reprengui la circulació fins a les 20.00 hores. Pel que fa als accessos amb França, avui estaran tallats des de les 8.30 hores fins a les 18.30 hores aproximadament, mentre que de cara a dimarts la previsió és que la interrupció de la circulació sigui entre les 9.00 i les 15.00 hores.

Des del departament de Mobilitat la recomanació és que s’eviti circular per les carreteres afectades entre les 13.00 i les 19.00 hores, tot i que el tall de circulació per la majoria de les carreteres afectades es produirà des del pas del cotxe pilot de la Policia amb banderes vermelles, fins que passi la motocicleta del cos de l’ordre amb banderes verdes. Des de les 11.00 hores, a més, serà impossible rodar pel tram urbà de final de l’etapa que transcorrerà pels carrers Bonavetura Armengol, Prat de la Creu i Baixada del Molí, és per això que es recomana als veïns d’aquesta zona que hagin de treure els seus vehicles dels aparcaments que ho facin abans de les 11.00 hores.

De cara a dimarts la previsió d’afectació a la xarxa viària és menor, ja que només afectarà el Pas de la Casa (on surt l’etapa) i des de les 10.00 hores quedarà restringit el trànsit a la vila fronterera.

SEGURETAT SOTA CONTROL

Per tal de garantir la seguretat durant aquestes jornades del Tour de França, es mobilitzaran 147 agents del cos de Policia i també 65 agents de circulació dels comuns per on transcorre la cursa (Encamp, Canillo, la Massana, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella), a més de 80 voluntaris. El pes de la seguretat, però, el portaran els agents vinguts des del país veí del nord, ja sigui Guarda Repúblicana o Gendarmeria

AFECTACIONS VIÀRIES

Avinguda Tarragona

Tallada des de la matinada, s’obrirà al trànsit a les 20 h.

Zona urbana

Els veïns de Bonaventura Armengol, Prat de la Creu i Baixada del Molí hauran de sortir dels aparcaments abans de les 11.00 h.

Arribada a meta

Es recomana que el públic que vulgui veure l’arribada hi sigui abans de les 13.00 h.

Estació d’autobusos

Funciona fins a les 12.00 h i després s’habilita un punt passada la rotonda de la Comella.

Aparcaments

Parc Central, Parc Central 2, Prada Guillemó i Estació, tancats fins a les 22.00 h.

Triple jornada de Tour

tracking