La taxa verda veu la llum amb retrets pel calendari d'implementació

L’impost als hidrocarburs entrarà en vigor el 2022 tot i que l’oposició volia posposar-lo

La taxa verda veu la llum amb retrets pel calendari d'implementacióANA / M. F.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El projecte de llei dels impostos especials, més conegut com el text que taxarà els hidrocarburs, va veure definitivament ahir la llum al Consell General després de ser aprovat amb 22 vots a favor i l’abstenció de terceravia. Prèviament, però, el debat el va focalitzar en bona part una reserva d’esmena introduïda pel PS que aspirava a posposar el calendari d’implementació més enllà de l’1 de gener del 2022, data en la qual efectivament entrarà en vigor. La proposta no va comptar amb el suport de la cambra però va originar un intercanvi de retrets entre la majoria i l’oposició. “No estem d’acord a pressionar més el sector dels hidrocarburs perquè el diferencial és cada cop més reduït. Proposem una carència d’un any i que durant aquest temps el Govern injecti les quantitats. No és evident taxar la població en plena pandèmia”, va esgrimir el conseller del PS Quim Miró, que va demanar al Govern escoltar la veu de les 13.000 signatures que va reunir l’ACU.

En el següent torn d’intervenció, el president del grup parlamentari de L’A, Ferran Costa, va assegurar que “no s’ha fet una pedagogia suficient del que representa la nova taxa”, i va sentenciar que “als ciutadans no se’ls pot manipular com s’ha fet en aquesta recollida de signatures”. “Contaminar no pot sortir gratis”, va afegir Costa, que va recordar que l’acord per implementar una taxa verda havia estat subscrit per tots els grups de l’hemicicle en la declaració de l’estat d’emergència climàtica el gener del 2020. En la mateixa línia, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va repassar els projectes de mobilitat sostenible que es beneficiaran de la recaptació d’aquest impost, i va reiterar que la despesa addicional que suposarà és d’un cèntim per litre en el gasoil dels combustibles. “Crear una taxa no és popular, però posar un preu al carboni és imprescindible per lluitar contra el canvi climàtic”, va manifestar.

El conseller de terceravia Oliver Alís es va mostrar reticent als arguments de la ministra i va declarar que la implementació de la taxa “afectarà la competitivitat del país i tindrà un impacte a les butxaques dels ciutadans”. “No és el moment d’apujar la pressió fiscal”, va cloure.

tracking