Informe tribunal

El crèdit del Govern a l'AREB se segueix donant per perdut

L’executiu li va prestar 20 milions d’euros per finançar despeses de la resolució de BPA

El crèdit del Govern a l'AREB se segueix donant per perdutARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Comptes ho té molt clar. El préstec de 20 milions d’euros que el Govern va concedir el 15 de març del 2016 a l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) per finançar les despeses derivades del procés de resolució de BPA serà molt difícil que es recuperi en la seva totalitat. Així ho asse­nyala l’ens fiscalitzador en l’informe que ha elaborat respecte als comptes del Govern corresponents al 2019 i que va en la mateixa línia que els corresponents al 2017 i al 2018, en què ja advertia d’aquest fet.

Segons s’indica a l’informe que l’òrgan fiscalitzador ha realitzat sobre els comptes del Govern del 2019, el saldo de la pòlissa de crèdit concedida a l’AREB era a final d’aquell exercici de 16,4 milions d’euros. És a dir, que només s’havien retornat a l’executiu 3,8 milions d’euros provinents de la venda de Vall Banc, corresponents a l’anomenat preu final de l’operació de traspàs del banc. Una situació que, com ja preveia el Tribunal de Comptes en l’informe realitzat el 2018, es repeteix en l’anàlisi dels números de l’executiu corresponents al 2019, ja que en la liquidació pressupostària de l’AREB corresponent a aquell exercici s’indicava que l’agència de resolucions no havia retornat ni un euro del préstec.

Tot i que s’ha fixat el venciment del préstec el 19 d’octubre del 2021, l’ens considera que atenent l’origen i imports dels recursos dels quals disposa l’AREB es qüestiona la recuperabilitat per part del Govern d’aquest dret.

L'AGÈNCIA DE RESOLUCIÓ D'ENTITATS BANCÀRIES NO HA LLIURAT ELS COMPTES DE BPA

L’informe del Tribunal Comptes corresponent a l’exercici del 2019 torna a lamentar que l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) no ha lliurat els comptes de la societat Banca Privada d’Andorra (BPA), “fet que, a més de comportar un incompliment de l’article 12.1 del decret legislatiu del 27-9-2017 de publicació del text refós de la Llei del Tribunal de Comptes, impedeix a aquest avaluar l’existència de passius, contingències, riscos o responsabilitats que tinguessin efectes en els comptes de l’AREB”. El tribunal també alerta que s’han aprovat modificacions pressupostàries per transferències de crèdit en dates properes al tancament de l’exercici per donar cobertura pressupostària a despeses per les quals, en el moment d’adquirir els compromisos, no existia la consignació pressupostària adequada i suficient, contràriament a allò requerit per la llei.

tracking