visita oficial a matignon

Andorra contribuirà a millorar els accessos per carretera des de França

El Govern participarà en el finançament de les connexions terrestres amb Occitània

Andorra contribuirà a millorar els accessos per carretera des de FrançaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El desenclavament geogràfic del país és una de les prioritats per a l’executiu i així ho va referendar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en la reunió que va mantenir amb el primer ministre francès, Jean Castex, a Matignon. Durant la trobada, ambdós mandataris van acordar que Andorra participarà activament en la millora dels accessos per carretera des de França. D’aquesta manera, el Govern contribuirà econòmicament en el finançament de les connexions terrestres transfrontereres amb el país gal, principalment de l’RN-20 i l’RN-116. “Hem proposat de presentar un projecte d’accions conjuntes en el marc del programa Poctefa per al període 2021-2027”, va manifestar el cap de Govern.

Tot això, però, està encara subjecte a l’aprovació del projecte legislatiu relatiu a la diferenciació, la descentralització, la desconcentració i sobre diverses mesures de simplificació de l’acció pública local, que es troba actualment a tràmit al Senat francès. De veure la llum, Castex va traslladar a Andorra la possibilitat de participar amb veu i vot en els òrgans de decisió d’Occitània associant-se a la regió pel que fa a les competències de mobilitat. Igualment, la millora dels accessos terrestres serà un dels temes a tractar durant el pròxim diàleg transfronterer, previst per al mes de juliol, en el qual també s’abordarà, amb una perspectiva a més llarg termini, el desenvolupament de connexions ferroviàries, segons va informar Espot.

L’ARBITRATGE POLÍTIC

D’altra banda, un dels aspectes que va expressar Espot durant la reunió amb Castex va ser la necessitat de comptar amb un arbitratge polític en les negociacions de l’acord d’associació, aprofitant l’avinentesa de la presidència francesa al Consell de la Unió Europea durant el primer semestre. Per a aquelles qüestions que són més delicades que es presenten com un escull a l’hora d’aplicar el cabal comunitari, Espot va defensar “solucions raonables que estiguin basades en precedents i que respectin la idiosincràsia d’Andorra i la vulnerabilitat vinculada a la dimensió”. Als ja coneguts obstacles com el control migratori pel que fa a la lliure circulació de persones o al manteniment d’Andorra Telecom com a únic operador en matèria de telecomunicacions, el cap de Govern també va incidir en la necessitat de comptar amb un prestador d’última instància.

REUNIÓ AMB LA FRANCOFONIA

Finalment, Espot va trobar-se amb la secretària general de la Francofonia, Louise Mushikiwabo, per tractar temes relacionats amb la igualtat de gènere entre dones i homes, la joventut o la participació ciutadana. Espot va informar de l’aportació de 15.000 euros al projecte La societat civil francòfona compromesa amb els objectius de desenvolupament sostenible.

DEFENSA A LA UNESCO DE LA CANDIDATURA

En la seva agenda internacional, el cap de Govern, Xavier Espot, també va programar una reunió amb la directora general de la Unesco, Audrey Azoulay, per exposar el projecte d’Andorra per esdevenir el primer país considerat de forma íntegra reserva de la biosfera. Així mateix, el líder de l’executiu va posar en valor que aquesta consideració seria una oportunitat per posar en valor l’entorn natural del país i un compromís de preservació del medi ambient i d’aposta per la sostenibilitat.

tracking