El debat de DiariTV

Salazar insta Gili a explicar-se davant els votants del PS que la van fer guanyar

La consellera recorda a la cònsol que té un “compromís moral” amb els electors del PS

Salazar insta Gili a explicar-se davant els votants del PS que la van fer guanyarFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es compten amb els dits d’una sola mà les veus que dins del PS s’han pronunciat públicament respecte de l’estrident renúncia a la militància de la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili. Ahir durant l’emissió del programa L’última paraula, a la televisió del Diari, la consellera general i membre de l’executiva del partit Judith Salazar va instar Gili a retre comptes davant dels electors socialdemòcrates que la van fer guanyar a la parròquia escaldenca el desembre del 2019. “És lícit que cadascú personalment faci allò que creu que ha de fer. Però en el moment que dius que no vols continuar pertanyent a un partit has de ser conscient del missatge que dones a la ciutadania. Hi haurà gent que haurà votat a les eleccions per Rosa Gili, però també hi haurà gent que haurà votat pel PS”, va manifestar Salazar.

Conscient que la llei empara la dirigent escaldenca per quedar-se al càrrec, Salazar va recordar a la cònsol major que té un “compromís moral” amb la formació a la qual va concórrer a les darreres eleccions comunals. “Si jo em cansés com a consellera del PS diria: s’ha acabat. Però això forma part de la persona”, va adduir. Per aquest motiu, la dirigent socialdemòcrata va considerar que “els partits no poden fer res més que demanar responsabilitats per aquella sèrie de gent que ha votat pel partit i no per la persona”.

En darrer lloc, en la línia de les declaracions que ja va expressar el conseller general Jordi Font, la dirigent canillenca va demanar a Gili que verbalitzi les discrepàncies que han motivat l’escissió del partit amb el qual va fer-se un nom a la política. “És còmode dir que hi ha discrepàncies, però seria bo que s’expliqui a la gent en un exercici de transparència. I jo com a militant ho voldria perquè jo no en sé el motiu”, va concloure Salazar.

GUIA PER VOTAR EL 2023

Bonell i Salazar contraposen models de sistemes electorals i repassen el manual d’instruccions per a les generals i comunals vinents Encara queden dos anys per repetir el binomi de comicis generals i comunals, però ahir els ciutadans –amb i sense dret a vot, a la televisió del Diari no hi ha excepcions– van poder seguir un debat que va enfrontar dos models contraposats sobre l’esquelet del sistema electoral. A un costat de la taula, la consellera de DA Mònica Bonell va esgrimir el manteniment de l’statu quo en defensa de “les tradicions”. A l’altra banda, la consellera del PS Judith Salazar va advocar per canvis profunds en benefici de la “modernitat”. Proporcionalitat als comuns? Presència civil a les meses electorals? Vot electrònic? Pluralitat als debats televisius? Participació dels residents? Els temes tractats van evidenciar que l’únic punt d’acord entre les dues dirigents canillenques va ser l’elecció del color de la vestimenta. Els decreixents percentatges de participació van ser la principal font de preocupació de Bonell i Salazar, però les divergències van arribar en les receptes per combatre l’abstenció. “El sistema electoral és bo. Es premia més la governabilitat en detriment de la representativitat. Els comuns han tingut alternança política i no hem tingut les situacions que es viuen als països veïns”, va apuntar Bonell. “Ens hem d’acostumar a sortir de les majories absolutes. El 2015 a les eleccions comunals de Sant Julià el partit que va tenir un 51% dels vots va tenir nou consellers i el que va tenir un 49% dels vots va tenir tres consellers”, va replicar Salazar. A banda dels representants escollits a les urnes, el debat també va posar el focus en els ciutadans que introdueixen les paperetes i la “incomoditat” d’exercir el dret a vot envoltat de càrrecs polítics. I els que no estan convidats a l’anomenada festa de la democràcia? Per Salazar, “no hi ha fissures”. Els residents haurien de poder votar a les comunals. Per Bonell, això desvirtuaria la legitimitat de les eleccions generals perquè “els cònsols estarien escollits per una major població electoral que els consellers”. Sempre quedarà encendre la televisió i mirar debats. Compte, però, que aquest meló també té el seu què. Sent diplomàtica, Salazar va venir a dir que a les darreres eleccions generals va haver-hi candidats que s’havien presentat a l’examen sense estudiar. I, és clar, que calia limitar la participació. Bonell, en canvi, va desvincular el recorregut polític de la quota de pantalla.

tracking