Cultura

Cal Pal edita un llibre de gran format per explicar l'origen de la pedra seca

Riva afirma que el Govern donarà suport
a l’inventari d’estructures de pedra seca

Cal Pal edita un llibre de gran format per explicar l'origen de la pedra secaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un llibre per redescobrir els orígens de la pedra seca. Aquesta és la iniciativa que va tirar endavant Cal Pal, la casa pairal a la Cortinada, quan va seleccionar diverses imatges del fotògraf Jaume Riba amb textos de l’arquitecte, professor d’Estètica de l’Art i comissari independent Pedro Azara, que porten el lector a un viatge a través del temps. L’obra, que rep el títol de Primera pedra, la pedra seca a Andorra, és de gran format i molt visual, a través del qual el lector pot descobrir els orígens del Principat fent un viatge a través de les construccions de pedra seca que encara s’hi conserven.

La publicació, que es posarà a la venda a l’FNAC des d’avui mateix, es va presentar ahir, als jardins de Cal Pal, i va tenir la presència de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, la de Medi Ambient i Agricultura, Sílvia Calvó, així com la del director de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera, i els cònsols de la parròquia d’Ordino, Josep Àngel Mortés i Eva Choy, entre altres personalitats.

Riva va destacar aquest tipus d’iniciatives que promouen projectes “on no arribem a escala institucional”, i que “ens recorden la necessitat de remar tots junts amb elements que potser no estan presents en la nostra agenda quotidiana”. El projecte de la pedra seca va ser dels primers amb els quals es va trobar la ministra en assumir la cartera de Cultura i, en aquest sentit, va recordar la importància de recuperar aquesta tècnica “i donar-li l’espai d’agenda que requereix”.

A més a més, Riva va assenyalar que “el Govern donarà suport a l’inventari d’estructures en pedra seca”, el qual serà més fàcil acabar d’elaborar gràcies a la publicació d’aquest llibre. Choy va indicar que “des del comú som molt sensibles amb la necessitat de protegir, posar en valor i conservar els béns immobles fets amb la tècnica de la pedra seca”.

Finalment, la historiadora de l’art i coordinadora del llibre, Natàlia Chocarro, va qualificar l’obra que es va presentar ahir com “un assaig visual”, i va instar a continuar treballant per tal de preservar el patrimoni artístic i cultural del país.

tracking