Joan Pau Miquel explica els informes complementaris de l'INAF

L’ex-conseller delegat de l’entitat segueix declarant en la segona jornada del judici pel cas Gao Ping

Joan Pau Miquel arribant avui dimarts a la seu de la JustíciaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Joan Pau Miquel repassa aquest matí els informes complementaris que requeria l'INAF i que eren elaborats per part dels auditors externs en la segona jornada del judici del cas Gao Ping, la primera causa del cas BPA. L'ex-conseller delegat de l'entitat intervinguda el març del 2015 exposarà els informes des del 2007 al 2012.

L'objectiu de l'exposició de Miquel és defensar que els mecanismes de prevenció de blanqueig del banc funcionava i que l'entitat incorporava al seu sistema les recomanacions que feia l'INAF amb les exigències que demanava a les entitats i com BPA les implementava.

Represa del judici

El 14 de juny del 2021 serà recordat com el dia que va començar la vista oral de la causa primera de BPA, la coneguda com a cas Gao Ping, i per ser el primer cop que s’ha pogut sentir parlar del cas algun dels 24 processats. L’ex-conseller delegat de l’entitat Joan Pau Miquel va ser el primer implicat a declarar quan quatre minuts abans de les onze del matí d’ahir el president de la sala del Tribunal de Corts que jutja el cas, Enric Anglada, va donar per iniciada la vista oral. Miquel, que va ser el primer a defensar-se a petició del fiscal general, Alfons Alberca, va avalar els mecanismes de control de blanqueig que BPA havia implantat i utilitzat fins que va ser intervinguda el març del 2015.

Abans de l’inici del judici va planejar per la sala el fantasma d’una nova suspensió. L’advocat Salvador Capdevila en va demanar l’ajornament fins que el Consell Superior de la Justícia i la sala penal del Superior resolguin les diverses accions obertes que demanen la recusació d’Alberca. Ho va sol·licitar en considerar que una resolució contrària al fiscal general podria provocar que s’apartés Alberca i que fins i tot alguna part demanés recusar el tribunal que formen Anglada, Concepció Baron i Jacques Richiardi.

Sentides aquesta i altres qüestions formals prèvies a l’inici de la vista, el president del tribunal va decidir suspendre la vista per estudiar la petició de Capdevila i una altra de la lletrada Anna Solé, que va demanar incorporar al sumari una informació publicada al Diari el 15 de febrer del 2020 relativa a l’empresari valencià Rafael Pallardó. Anglada va aturar la vista quan ja havia anunciat que no admetia la petició d’alguns advocats d’ajornar la declaració dels processats al judici fins després de la pràctica de les proves.

Desallotjada la sala magna de la nova seu de la Justícia a les 10.05 hores, el tribunal va reprendre la vista tres quarts d’hora després per anunciar que el judici començava amb la declaració dels processats. A la sala hi havia 23 i dels 24 acusats, ja que una de les processades no s’ha pogut desplaçar fins a Andorra per motius personals. Anglada va advertir a la seva defensora que se la considerarà en rebel·lia processal fins que es presenti davant del tribunal.

La declaració de Joan Pau Miquel, per a qui la Fiscalia demana vuit anys de presó, deu d’inhabilitació i 100 milions d’euros de multa, es va allargar tres hores. L’interrogatori a l’ex-conseller general de BPA no va acabar ahir i amb tota probabilitat s’allargarà diverses jornades. Miquel va centrar la declaració a avalar els mecanismes de control de blanqueig amb els quals comptava BPA. Va explicar que hi havia tres nivells de control: el primer a càrrec dels gestors comercials del banc, el segon a càrrec del departament de compliment i prevenció i un comitè d’auditoria, i el tercer a càrrec de les auditories internes i externes. L’ex-conseller delegat va lamentar que “estem imputats el primer i el segon nivell, però no el tercer”.

Per Miquel, a BPA els sistemes de control van funcionar i les auditories internes supervisaven les operacions dels clients. Va afirmar que en els informes elaborats per auditors externs i l’INAF no se’ls van comunicar incompliments de la normativa i que s’implementaven les recomanacions fetes per aquests organismes. Ho va fer desgranant diversos informes externs relatius a l’entitat que seguirà explicant avui.

CLAUS

1. Inicia de la vista a la sala Magna de la Batllia

La vista s’ha aturat tantes vegades que la represa definitiva s’ha pogut fer a la sala magna de la nova seu de la Justícia i no a Prada Casadet, on es van debatre les qüestions prèvies.

2. Anglada atura una nova petició d’ajornament

La petició d’ajornar la vista per part de l’advocat Salvador Capdevila fins a la resolució de les recusacions al fiscal general no va ser admesa pel tribunal, que va decidir iniciar el judici.

3. Declaracions d’acusats abans de les proves

Els magistrats van negar la petició de les defenses d’alguns dels processats d’ajornar la declaració dels processats a la vista oral fins després de la pràctica de les proves.

4. Joan Pau Miquel, el primer a intervenir

L’ex-conseller delegat de BPA va ser, a petició de la Fiscalia, el primer dels 24 processats a declarar. Alberca va decidir començar per l’acusat a qui demana una pena més alta.

5. Interrogatori a l’ex-conseller delegat per dies

Joan Pau Miquel va estar tres hores declarant i responent llargament a les poques preguntes que va poder del fiscal. Es preveu que la declaració s’allargui durant vàries jornades.

Miquel defensa els controls antiblanqueig del banc

tracking