x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Cas BPA

Joan Pau Miquel defensa els mecanismes de control de BPA

Els Tribunal de Corts rebutja ajornar el judici fins que es resolguin les recusacions contra el fiscal general com han demanat algunes defenses
El judici de BPA aquest matí a la nova seu de la Justícia

El judici de BPA aquest matí a la nova seu de la Justícia

El judici de BPA aquest matí a la nova seu de la Justícia

Fernando Galindo
El judici de BPA es reprèn avui amb 24 persones processades

El judici de BPA es reprèn avui amb 24 persones processades

El judici de BPA es reprèn avui amb 24 persones processades

Judici cas Gao Ping 6

Judici cas Gao Ping

Represa de la vista oral de la primera causa de BPA

Actualitzada 14/06/2021 a les 11:52
Joan Pau Miquel ha defensat a preguntes de la fiscalia els mecanismes de control que hi havia a BPA. L'exconseller delegat de l'entitat està sent el primer processat a declarar en la primera causa del cas BPA que s'ha reanudat poc abans de les 11 del matí. La sessió s'havia interromput durant una estona perquè els magistrats del Tribunal de Corts estudiessin dues peticions de les defenses que sol·licitaven ajornar el judici fins que es resolguin les recusacions que s'han presentat contra el fiscal general, Alfons Alberca, que han estat desestimades.

La previsió era començar la visat amb la declaració de Joan Pau Miquel, que era el conseller delegat de BPA quan es va intervenir l’entitat el març del 2015, però abans han intervingut alguns advocats que han demanat que els processats declarin després de la presentació de les proves i de les declaracions dels pèrits i la petició ha estat desestimada pel tribunal.

Poc després de les nou del matí el Tribunal de Corts s'ha reiniciat la vista oral de la causa primera BPA, el cas Gao Ping. 1.246 dies després (tres anys, quatre mesos i 30 dies) que Corts convoqués les parts a la sala de Prada Casadet per començar el judici del cas Gao Ping, la vista ha arrencat aquest matí. El judici s'ha reanudat amb la presència de 23 processats ja que Amelie Andree Monique Pérez no s'ha presentat per motius personals i se la jutja de moment en rebel·lia. Una altra processada, Isabel Camino Sarmiento, seu a la banda dels advocats ja que es defensa a si mateixa.

Miquel és el primer a declarar perquè és el processat a qui la fiscalia demana una pena més alta. Concretament, vol que se’l condemni a vuit anys de presó, deu anys d’inhabilitació i al pagament d’una multa de cent milions d’euros. Miquel està processat amb 23 persones més relacionades amb l’entitat –d’inici eren 25 els acusats, però un d’ells, Luis César Jayme, conseller independent de BPA, va morir l’abril del 2019– i totes elles s’enfronten a una petició de pena conjunta de 144 anys de presó, 240 anys d’inhabilitació, 240 anys d’expulsió del Principat i 832 milions en multes.

Les 24 persones processades estan acusades de blanqueig de diners en el seu tipus qualificat, en ser els fets comesos en grup organitzat, en establiment bancari i de manera habitual

La vista oral que s’ha de reprendre avui amb catorze dies de retard respecte al calendari inicial dictat pel Tribunal de Corts se celebrarà a la sala magna de la nova seu de la justícia que ja fa setmanes que està habilitada per acollir el judici. El tribunal ha previst un calendari de 85 sessions, amb quatre o tres jornades per setmana i de nou del matí a tres de la tarda. El judici, segons la programació inicial, se suspendrà des de l’última setmana del mes de juliol fins a la segona de setembre. Hauria de quedar vist per sentència a finals de desembre segons el calendari inicial, però l’ajornament fins avui pot fer que acabi després de les vacances de Nadal, ja el 2022.

Cal recordar que el judici es va iniciar el 15 de gener del 2018 amb la discussió de les qüestions prèvies. Una vista que s’ha ajornat fins a sis vegades. Quan va arrencar es va aturar cinc dies després per resoldre les qüestions prèvies. Des d’aquella data ha viscut tres suspensions més i dos ajornaments. La vista oral es va suspendre per segona vegada el 17 de setembre del 2018 per la bateria de recusacions dels membres del tribunal presentada per un advocat. Reprès el 16 de setembre del 2019, la vista es va tornar a suspendre a l’espera que s’oficialitzessin els hereus d’una de les actores civils en el procés. Tot i que estava previst reiniciar el judici el 21 d’octubre d’aquell mateix any, Corts va decretar un nou ajornament per resoldre la demanda d’apartar de la causa el fiscal general, Alfons Alberca.

El 27 de gener del 2020 es va reprendre la vista per resoldre, aquest cop sí, les qüestions prèvies. Un cop dictada la sentència, es va suspendre fins a la resolució dels recursos a la decisió de Corts. L’abril passat, el TC els va desestimar i Corts va dictar per al 31 de maig l’inici de la vista oral. Poc abans es va suspendre a l’espera que el CSJ resolgués dues demandes contra Alberca. Desestimades, el judici arrencarà avui.
Veure’n més
17
Relacionades
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts