x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Congrés ordinari

El PS vota a favor de l'eutanàsia

Pere López és el nou president de la formació vermella després que la seva fos l’única candidatura que es va presentar
La nova executiva del Partit Socialdemòcrata després del 18è congrés.

L'executiva de López defensarà l'avortament i l'eutanàsia

La nova executiva del Partit Socialdemòcrata després del 18è congrés.

E. P,
Actualitzada 13/06/2021 a les 12:04
El Partit Socialdemòcrata va agafar ahir la bandera dels drets socials i va prendre posició en favor d’una regulació de l’eutanàsia a Andorra, en el 18è congrés del partit que la pandèmia ha endarrerit un any. A partir d’una ponència que va defensar la presidenta suplent del grup parlamentari, Judith Salazar, i sota el nom de “La mort dolça”, la formació vermella va prendre partit favorablement i va aprovar per àmplia majoria dels 63 votants que representaven els 38 afiliats que van estar presents durant la jornada. “En el proper programa electoral inclourem el posicionament del partit respecte a l’eutanàsia”, va destacar la fins ahir presidenta, Susanna Vela, tot i que va descartar fer en l’actual legislatura qualsevol intent de portar el debat en seu parlamentària.

Aquesta no va ser l’única ponència que feia referència a drets socials que es va aprovar ahir. L’avortament lliure i la gestació subrogada també van ser objectes de debat per part dels afiliats del PS. En el primer cas, es va refermar la posició del partit de tenir una legislació al país que permeti un avortament lliure. Quant a la gratuïtat, la ponència que va defensar la coordinadora nacional de les joventuts socialdemòcrates, Maria Nazzarro, i la tresorera, Emma Juan, reflectia que fos per a les menors d’edat i en els casos de violació. Pel que fa a la gestació subrogada, la formació s’hi va mostrar radicalment en contra. “Hem de treballar per tal que aquesta sigui una pràctica que estigui prohibida a nivell internacional”, va manifestar Vela, que va afegir que “cal enfortir els mecanismes per a les adopcions i els acolliments d’infants”.

Candidatura de consens
El congrés que va viure la formació socialdemòcrata no va tenir cap gir de guió de darrera hora, i va tenir una única candidatura, de caràcter continuista i liderada pel president del grup parlamentari, Pere López, per agafar les regnes del partit. Així doncs, Vela va passar el relleu a López, per afrontar els darrers dos anys de legislatura i encarar les eleccions del 2023. “Era una decisió que tenia presa de fa temps”, va comentar la presidenta sortint, i va destacar que “després de set anys en diferents càrrecs orgànics del partit, era el moment de deixar pas a altres persones”.


La candidatura de López es completa amb Gerard Alís com a primer secretari i Pere Baró en la secretaria d’organització, càrrec que ambdós repeteixen. La llista va rebre el suport de 54 vots, mentre que 3 van ser en blanc i els 6 restants nuls. La nova executiva del partit tindrà cares conegudes de la política com és el cas de Judith Salazar o el fins ara líder de les joventuts, Joao de Melo. La completen Cristina Valen, Marta Pujol, Liliana Ribeiro, Maria Soto i Tomàs Riart, mentre que el nou defensor de l’afiliat és Eduard Padreny.


López, en la seva presentació va posar especial èmfasi a “treballar per arribar a la majoria social del nostre país per poder oferir a la ciutadania d'aquí a 2 anys un projecte que els il·lusioni, que els representi i aconseguir la seva mobilització”. I per aquest motiu, l’agenda de la nova executiva es basarà “en la transformació del model productiu, una aposta pel multilateralisme mantenint sobirania nacional, la lluita contra el canvi climàtic i l’educació”.


El nou president de la formació es va mostrar convençut de poder construir una alternativa de govern sòlida i amb capacitat de governar que passa “per una òptica socialdemòcrata” i un projecte creïble, que es basi “en les 5 S, que són sostenibilitat, seguretat, solvència, solidaritat i la socialdemocràcia”. López va destacar que “aquest congrés ens enforteix com a partit” i va dir que “la formació funciona i està viva i activa”. A més a més, el líder socialdemòcrata va anunciar un nou conclave per a finals d’any o primers del 2022 per “presentar els canvis estatutaris que se’ns han encomanat avui, per fer un partit més obert a la ciutadania”.


LES PONÈNCIES


1. Una legislació que permeti l’eutanàsia

La ponència més important que va aprovar ahir el PS instava a incloure als programes electorals treballar per una legislació que permeti l’eutanàsia.

2. Avortament lliure universal
La formació vermella referma el compromís amb l’avortament lliure universal, i fixa la gratuïtat almenys per a menors d’edat i casos de violació.

3. Contraris a la gestació subrogada
El Partit Socialdemòcrata va posicionar-se radicalment en contra a les pràctiques de gestió subrogada i insten a treballar internacionalment per prohibir aquesta pràctica arreu del món.

4. Garantir el dret a un habitatge digne
Comptar amb un habitatge digne és una altra de les prioritats que es marquen els socialdemòcrates. Demanen que s’estableixi un índex de preus de referència com a primera mesura.

5. Compromesos a ser un partit ecologista
López va posar en relleu l’ànima verda, i la formació va aprovar una ponència per lluitar contra el canvi climàtic.

6. Simplificació administrativa per empreses
Aconseguir que els tràmits empresarials siguin més àgils per a la inversió estrangera, un altre dels reptes.

7. Un partit que sigui més obert a la ciutadania
El PS aposta per renovar els estatus i adaptar-se per facilitar la participació ciutadana.
Etiquetes
Veure’n més
22
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts