Inversió

Dubtes per la connexió elèctrica amb Andorra

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència veu “injustificable” que s’hagi doblat el pressupost de la línia entra Adrall i la frontera

Dubtes per la connexió elèctrica amb Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, l’ens públic espanyol que ha de garantir, preservar i promoure el correcte funcionament, la transparència i l’existència d’una competència efectiva en tots els mercats i sectors productius en benefici dels consumidors i usuaris, així com vetllar per una regulació eficient, posa en dubte el projecte de Red Eléctrica de España d’una nova interconnexió entre el veí del sud i Andorra que preveu ampliar la subestació d’Adrall i construir una nova línia aèria de 220 kV de doble circuit fins a la frontera amb el Principat. Un projecte que ara està pressupostat en 14,5 milions d’euros, tot i que inicialment ho estava en set.

L’organisme ha fet públic aquesta setmana l’informe sobre la planificació d’inversions a la xarxa de l’operador elèctric espanyol. En l’apartat dedicat a la interconnexió amb Andorra, el document indica que respon a acords bilaterals entre els dos països i s’assenyala que aquesta infraestructura “suposa grans inversions amb aprofitament reduït de les mateixes per al sistema elèctric peninsular”.

S’afegeix que els costos d’inversió s’han vist incrementats “de manera substancial respecte” a la proposta inicial analitzada, sense que hi hagi “observacions justificatives” a aquests canvis. “Més enllà dels compromisos internacionals que les motiven, les inversions associades a aquestes infraestructures haurien de cobrir-se, o almenys la major part, amb els peatges amb tercers països, considerant l’escassa rendibilitat per al sistema, fent-se necessari definir quin és el repartiment de costos per al sistema i per al tercer país”, s’afegeix a l’informe del regulador espanyol.

El document també assenyala que Red Eléctrica de España haurà d’explicar si les contribucions del projecte van referides al conjunt de tots dos sistemes o si només s’associen a l’impacte en el sistema nacional. També es critica que no s’aclareix si la rendibilitat es negativa per al sistema espanyol i es reitera que “es produeix una modificació important en els costos d’inversió, que es dupliquen respecte a la proposta inicial sense que intervinguin modificacions en el projecte que els justifiquin”.

Finalment, es considera que s’ha d’aclarir si els costos reflectits en la fitxa del projecte es corresponen a la totalitat de la infraestructura, ja que “haurien de reflectir un repartiment equitatiu, i en cap cas superior al 50% per al sistema espanyol”.

CLAUS

1. Informe sobre les inversions de red eléctrica

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència d’Espanya han presentat un informe sobre el pla d’inversions de Red Eléctrica entre el 2021 i el 2026.

2. Millores en la interconnexió amb Andorra

Red Eléctrica de España preveu invertir 14,5 milions d’euros per millorar la interconnexió entre la subestació elèctrica d’Adrall i la frontera del Principat.

3. Sobrecost i escassa rendibilitat

L’organisme regulador critica que el cost del projecte s’hagi doblat i posa en dubte la rendibilitat que el mateix tindrà per al sistema espanyol.

tracking