Va ser condemnat el 2005 A Espanya

Quatre anys condicionals per blanqueig

El penat haurà de pagar un total de 200.000 euros en concepte de responsabilitat civil

Quatre anys condicionals per blanqueigFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts va notificar ahir la sentència que condemna a una pena de quatre anys de presó condicional un home acusat d’un delicte major de blanqueig de diners o valors mitjançant un grup organitzat. La resolució dels magistrats de Corts també estableix el pagament d’un total de 200.000 euros en concepte de responsabilitat civil. La causa es va iniciar el 2001 i el penat ja havia estat condemnat el 2005 a Espanya a deu anys de presó per un delicte contra la salut pública per formar part d’una trama d’unes quinze persones que duien a terme activitats relacionades amb el narcotràfic. La Fiscalia demanava una condemna de quatre anys de presó, una part ferma, i l’abonament de l’import que finalment ha dictat Corts que ha de pagar.

Durant la vista oral de cas, que va tenir lloc a principi del mes passat, el ministeri públic va considerar que l’ara ja condemnat va dur a terme retirades en efectiu de grans quantitats de diners sense sentit econòmic i de procedència desconeguda. Unes operacions que, com va detallar un dels agents de policia que es van encarregar d’aquest cas el 2001, es van fer en períodes de temps molt breus i duent a terme una metodologia molt pròpia de blanqueig. Un fet que podria justificar la finalitat de l’inculpat de voler bancaritzar els bitllets.

El lletrat de la defensa en va demanar l’absolució total perquè considera que no consta enlloc que les seves activitats financeres tinguessin en cap moment un origen delictiu i que, en tot cas, es tracta només de suposicions per part del ministeri públic. La defensa va puntualitzar que l’obertura del compte en qüestió s’hauria dut a terme simplement per evadir diners de la Hisenda espanyola i que, de fet, va tenir lloc l’any 1997, molt abans que se’l relacionés encara amb cap activitat delictiva. En aquest sentit, també va reclamar que s’alliberi el seu compte en una entitat bancària del país, tot i que finalment Corts va dictar que s’embarguessin tots els dipòsits que té al Principat.

Cal recordar que l’altre acusat que va ser citat al judici, qui també està relacionat amb el cas de narcotràfic, va quedar sense responsabilitat perquè els càrrecs ja han prescrit.

tracking