x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
reunió informativa

Grifols garanteix la seguretat

La protecció dels veïns i la preservació del medi natural, principals neguits dels assistents a l’acte per explicar els detalls del projecte farmacèutic
Assistents a la reunió informativa sobre el projecte de Grifols.

La seguretat, “prioritat absoluta” per a Grifols

Assistents a la reunió informativa sobre el projecte de Grifols.

Fernando Galindo
Actualitzada 10/06/2021 a les 11:10
Fins a 19 preguntes i més de dues hores i mitja d’informació van demostrar ahir l’interès i la preocupació de la població d’Ordino pel centre de recerca immunològica de Grifols que s’ins­tal·la­rà a la parròquia. La seguretat i la compatibilitat del projecte amb el fet que Ordino hagi estat declarat reserva de la biosfera per la Unesco van ser les principals preocupacions exposades pels assistents. El cap de Govern, Xavier Espot, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el cònsol d’Ordino, Josep Àngel Mortés, el director d’innovació científica de Grifols, Albert Grifols, i el director del departament industrial de la multinacional, Daniel Fleta, van intentar respondre a tots els dubtes i neguits, en especial pel que fa a la seguretat del centre de recerca. En concret, Fleta va ser contundent en dir que “la seguretat és una prioritat absoluta per a nosaltres. Fa més de 100 anys que treballem i els estàndards que aplicarem aquí seran els mateixos que apliquem als altres llocs”. En aquest sentit, va remarcar que “no hem vingut a Andorra a fer res que no es pugui fer a d’altres llocs”.

Relacionat amb aquesta qüestió, diversos ciutadans van preguntar per la implicació de tenir un laboratori de nivell 3 de bioseguretat. El ministre Benazet va explicar que és una seguretat que s’utilitza en molts altres espais científics com ara l’hospital o les universitats. Així mateix, va voler remarcar que es tracta d’un centre de recerca en immunologia i no en virologia, i que en el cas de la investigació en malalties infeccioses es tractarà amb patògens ja coneguts. “No és un centre de manipulació de virus”, va indicar. A la resposta, Fleta va afegir que “sembla que nivell 3 sigui sinònim d’una instal·lació nuclear i no és pas el cas”. En resposta als neguits dels assistents, també es va concretar que hi ha organismes internacionals que comproven que els centres d’investigació compleixin totes les mesures de seguretat necessàries. Així mateix, es va reiterar que “no es farà res que no es pugui fer a la resta d’Europa”.

Una altra qüestió que va generar recels entre la població és el tractament que es farà dels residus que generarà el centre. Fleta va explicar que Grifols tractarà internament els residus. En aquest sentit, Espot va aclarir que “no serà el nostre centre de tractament de residus el que s’adaptarà a Grifols, sinó que serà la companyia que s’adaptarà a CTRASA”. Fleta va deixar clar que “complim totes les normatives dels països on tenim centres i en moltes ocasions fins i tot les superem”.

Complir els requisits de ser reserva de la biosfera i mantenir l’espai natural d’Ordino va centrar també part de les explicacions que es van fer al Centre de Congressos de la parròquia. El cònsol va assegurar que l’edifici es construirà en la que es coneix com una zona de transició, fet que permet instal·lar una activitat sense problema. “És totalment compatible”, va afirmar Mortés. En resposta a una pregunta del conseller comunal de la minoria Enric Dolsa sobre si s’havia demanat directament a la Unesco si hi havia cap inconvenient per tirar endavant el projecte, Espot va respondre que “no s’ha preguntat perquè no hi ha cap dubte”. Dolsa, però, va remarcar que “confio en la seva paraula, però em quedaria més tranquil si es fes la pregunta”.

Sobre la recerca amb animals, els responsables de l’empresa catalana van explicar que en alguns casos és “imprescindible” per testar els medicaments, però van assegurar que “l’experimentació principal no serà amb animals”. També es va remarcar que les proves es fan només amb rosegadors. En l’àmbit legal, Benazet va anunciar l’elaboració d’una nova llei de recerca biomèdica i d’un comitè nacional d’ètica i investigació que garantiran el bon funcionament del centre. També es desenvoluparà la llei de tinença d’animals, que ja preveu que es pugui fer investigació mèdica. En tot cas, “qualsevol modificació a la llei serà seguint els estàndards de la Unió Europea”, va tranquil·litzar el públic el cap de Govern.

DESCARTADA UNA CONSULTA
La reunió informativa es va dividir en tres blocs. El primer va englobar els aspectes econòmics del projecte, el segon va parlar sobre la seguretat i el tercer, dels detalls arquitectònics de l’edifici. Al final de cada bloc es va obrir un torn de preguntes per als assistents i, com era d’esperar, el segon va ser el que va provocar més neguit. Si bé les qüestions econòmiques no van suscitar gaires preguntes, més enllà dels llocs de treball que es crearan i si es prioritzarà la gent del país, sí que és cert que el primer bloc va protagonitzar un malentès amb un veí que pensava que la reunió seria en format de consulta popular. Una opció que Espot va descartar argumentant que el projecte s’emmarca en els objectius de diversificació econòmica del full de ruta del Govern que presideix, i que “seria inviable i dificultaria molt la gestió pública fer una consulta per a tots els projectes d’aquestes característiques”.

 
EL FUTUR DELS NOSTRESNETS
La seguretat, “prioritat absoluta” per a GrifolsEls residents d’Ordino van assistir ahir a la reunió informativa amb els deures fets. Les preguntes van reflectir l’interès de la ciutadania per temes complexos com la seguretat de nivell 3, el conveni d’Oviedo, el tractament de residus, les normatives europees i fins i tot la possibilitat d’un atac de bioterrorisme. Els ordinencs van aprofitar l’exposició pública dels detalls del projecte del centre d’investigació de Grifols per preguntar sobre tots els neguits que les darreres setmanes han anat creant un run-run entre la ciutadania del país.

Per tranquil·litzar la població, el cap de Govern, Xavier Espot, va aprofitar per remarcar en diverses ocasions que tant el ministre Joan Martínez Benazet com el secretari d’Estat Marc Galabert són ordinencs. I precisament el titular de la cartera de Salut no va perdre ocasió per explicar que la seva descendència també viu a la parròquia. “Visc a Ordino amb la meva parella i també la meva filla, el meu gendre i els meus nets hi viuen”, va detallar el ministre, remarcant que el projecte és una oportunitat per a la parròquia. “Què hi ha més fràgil que els nets?”, es va preguntar Benazet per exemplificar que està plenament convençut de la seguretat del centre de recerca. I per si això no generés prou confiança i davant el delicat moment sanitari que es viu des de fa un any i mig arreu del món, tant des de Govern com des de Grifols es va deixar clar que al centre no es manipularan virus desconeguts que puguin donar peu a una nova pandèmia.

Neguits


Nivell 3 de seguretat
El ministre Benazet va assegurar que el nivell 3 de bioseguretat que tindrà el centre és el mateix que tenen d’altres instal·lacions com ara l’hospital.

Immunologia
Les autoritats van remarcar que es tracta d’un centre d’immunologia i no de virologia, i que per tant no es manipularan virus desconeguts.

Tractament de residus
La companyia va deixar clar que és respectuosa amb el medi ambient i que farà un tractament intern dels residus que generi.

Reserva de la biosfera
El cònsol va assegurar que el centre d’investigació no és incompatible amb el fet que Ordino estigui declarat reserva de la biosfera per la Unesco.

Normativa europea
El cap de Govern va deixar clar que se seguiran les normatives europees. Des de Grifols van afirmar que no es farà res que no es faci en d’altres països d’Europa.

Sense consulta
Espot va aclarir que no es farà cap consulta popular.
Etiquetes
  • #39 pel moment, a canvi de rès...
    (10/06/21 17:23)

    A canvi de Que??? va dir..
    Tota la raó. Els hi regalen els terrenys, parlen d'oferir la vivenda als empleats... Els hi portaran el menjar a casa també?
    Pagaran impostos?
    Si tanta riquesa han d'aportar al pais, hagués estat bé que comencessin comprant el terreny i pagant l'ITP com qualsevol de nosaltres, i que les 50 families dels empleats busquessin pisos i contribuïssin a fer funcionar el mercat immobiliari...
    EL que no ha explicat ningú és en què Andorra i els andorrans ens beneficiarem, perquè de moment tot és de franc a canvi de rès.
    Que pugi una empresa com Grifols hauria de ser una bona noticia, però baixar-se els pantalons com estan fent ho torna ridicul i insultant pels andorrans

    Respondre
  • #38 Perquè a Grifols li atrau Andorra?
    (10/06/21 17:17)

    El que estaria bé saber son les raóns que porten Grifols a instalar-se a Andorra. Si com va anunciar ahir el seu director, no és cap unitat de negoci sino unicament un centre de recerca, s'enten que el motiu no és fiscal?... Quins altres motius hi poden haber per instalar-se a Ordino? Hi ha unes condicions que no troben a la Seu, a Berga o a Sant Cugat per exemple?

    Respondre
  • #37 F.López
    (10/06/21 16:25)

    Qui no vegi que en aquest afer, com en d'altres (aeroport, heliport, telefèric, Vall del Madriu, etc) no hi ha més que voler repartir-se un pastís ben suculent, o està a dins del “marro” o no té la capacitat crítica mínima per reaccionar.
    A sobre, quina potestat es creu tenir Govern per gastar cabals públics “a lo loco” i sense permetre que la gent pugui dir el què en pensa? Algú saps el què diu la nostra Constitució sobre això? Llegiu els articles 23, 27 i 97 en particular i veureu quin nivell de respecte tenen els nostres governants a la Carta Magna.
    Aquí només es tracta de traspassar diners de les butxaques dels ciutadans a les dels espabilats de sempre. Res més.
    Tenen molta raó els de Màxima 6 quan analitzen i critiquen amb base sòlida certs fets que volen fer passar bou per bèstia grossa. Mentre el poble no vulgui exercir el seu dret de preferència davant dels quatre que maneguen les cireres, la cosa cada cop anirà a pitjor (per al poble, és clar...)

    Respondre
  • #36 Jordi
    (10/06/21 16:05)

    Desprès de l'èxit d'Ordino Studios, presentem Grífols Studios, amb més acció, més perillositat i més intriga. Pròximament a tots els cinemes del Principat.

    Respondre
  • #35 GAT AMAGAT
    (10/06/21 12:51)

    Tothom veu que lo de Grifols és una presa de pel, i els de Govern i Comú malvenent el país a una inversió estrangera que no servirà de pol d'atracció de res, ans al contrari, foragitarà el poc turisme d'alt poder adquisitiu (reserva Biosfera), i la competència ho tindrà molt fàcil per desacreditar-nos, per si ja no ho hem fet prou tots solets. Aquí hi ha d'haver gat amagat, doncs els de Govern no són tant rucs. Aixó ho hem d'aturar els ciutadans, si cal fent una manifestació al camí ral d'Ordino.

    Respondre
  • #34 Kiku
    (10/06/21 12:40)

    El futur no és per als porucs, no ens podem quedar amb el turisme perque mira el que ha passat aquest any i l'anterior. I les vaques i cabres tampoc fan gaire...Endavant a la inversió d'investigació i sanitària.

    Respondre
  • #33 A canvi de Que???
    (10/06/21 12:09)

    Xavi va dir..
    Totalment d'acord Xavi: BSL3, A CANVI DE QUE??? Els treballadors els portaran de fora, i contractaran 2 u 3 investigadors andorrans expatriats per complir l'expedient, aixó és tot. Donat que de beneficis no s'en preveu (drets de patent fora), únicament inversió per part de Govern, riscos per ésser accionista, i regalant actius nacionals a estrangers. Quin benefici aporta aixó al país i a la parròquia??? Algú m'ho pot explicar???

    Respondre
  • #32 No i no..
    (10/06/21 11:55)

    Un altre Ordino estudios...que rucs que son, aixo passa per tenir politics funcionaris/professionals....a sobre estarem en perill!!

    Respondre
  • #31 Ivan
    (10/06/21 11:43)

    Aqui hi ha gat amagat, temps al temps...

    Respondre
  • #30 Ivan
    (10/06/21 11:37)

    NO a l'establiment de GRIFOLS a Andorra!

    Respondre
Veure’n més
39
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts