Inversions

El PS denuncia la tendència alcista a fer adjudicacions directes del Govern

Salazar lamenta el “preocupant” ús dels diners públics arraconant el principi de concurrència

El PS denuncia la tendència alcista a fer adjudicacions directes del Govern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pràcticament dos de cada tres euros que inverteix el Govern són destinats a adjudicacions directes en el primer trimestre del 2021. Fins al 19 de març d’enguany, l’executiu ha realitzat un total 28 adjudicacions a través de la contractació directa per un import d’1,8 milions d’euros, mentre que 12 s’han fet mitjançant concursos públics per un import d’un milió d’euros. Dit d’una altra manera, de l’import total de les adjudicacions, un 64% s’han realitzat per contractació directa i només el 35% per concurs públic, quelcom que el PS va denunciar ahir després d’haver efectuat una demanda d’informació. “L’adjudicació directa potser és l’opció més beneficiosa, però no ho sabem si no es possibilita la concurrència estudiant altres ofertes”, va manifestar la consellera Judith Salazar, que va expressar la seva “preocupació” per la tendència alcista del Govern.

El 2020 es van fer 166 adjudicacions per contractació directa que van suposar un cost de 16 milions d’euros i van representar el 41,1% del total invertit, mentre que a través dels concursos públics es van fer 129 adjudicacions per un import de 22,8 milions d’euros, el 58,4% del total gastat. En el primer any de legislatura, el 2019, no s’observava encara aquest patró, ja que els concursos públics representaven el 78,9% del total i les contractacions directes, el 21,1% del total.

Sense entrar al detall, va assenyalar un comportament “que genera un greuge” per al teixit empresarial del país. A més, Salazar va reiterar que els diners públics s’haurien de regir per criteris d’eficiència i optimització i va lamentar que sovint s’hagin concentrat “en certs proveïdors o prestadors de serveis”. “No podem entrar a valorar eventuals tractes de favor sense veure exactament de què estem parlant i sense saber si hi ha algun cas en concret que ens pugui fer sospitar, però només pel volum de contractació directa ja ens sembla suficientment escandalós.”

Finalment, el conseller del PS Roger Padreny va entrar ahir a tràmit parlamentari una pregunta oral al Govern per si tirarà endavant el projecte de l’aeroport de Grau Roig si l’informe de l’OACI és favorable.

tracking