Divisió a DA per la ingerència del Govern

Jover ja va comentar fa temps als grups de la majoria que el text no s’adequa a les necessitats d’Andorra ni al marc jurídic europeu

Divisió a DA per la ingerència del Govern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les justificacions del ministre de Finances, Eric Jover, sobre la publicació al BOPA d’un edicte per confeccionar les esmenes a l’anomenada llei d’actius digitals, lluny de calmar els ànims ha generat més confusió i fins i tot malestar, especialment a les files demòcrates.

El Govern havia exposat un criteri favorable a la proposició de llei, però amb matisos importants en què es deixava clar que s’havien de fer retocs de profunditat. Entre els consellers demòcrates no hi ha una opinió unànime, i mentre que una part és favorable a tancar files i seguir amb el pla previst, una altra es va mostrar ahir molt crítica amb les justificacions de Jover i era partidària de rescindir el contracte amb l’empresa a qui es va adjudicar la redacció de les esmenes, el bufet d’advocats Cases & Lacambra. Tampoc s’ha digerit la partida que s’hi destina des del Govern, 75.000 euros, un 66% més del que va cobrar l’advocat Xavier Gasia (45.000 euros) per elaborar la proposició per encàrrec de la majoria.

Retocs

“Al final l’únic que diu la veritat és qui va fer la redacció al BOPA”, va comentar ahir amb ironia una veu de DA. Alguns consellers es van mostrar crítics amb les justificacions que va donar el ministre portaveu, tot i admetre que ja se’ls havia advertit feia temps que el text no podia anar a votació i que necessitava grans retocs per adaptar-se a les necessitats d’Andorra i perquè no s’ajusta al marc jurídic europeu. Tampoc ha agradat que es paguin 75.000 euros, “una quantitat desorbitada”. Segons fonts de la coalició l’advocat que ha redactat la proposició ha fet arribar el seu malestar i hauria exigit més diners, una opció del tot descartada perquè el contracte està signat i el pagament s’ha fet efectiu.

La proposició de llei de la representació digital d’actius mitjançant l’ús de la criptografia i de la tecnologia de llibre registre distribuït i blockchain va ser presentada el 25 de gener pels grups de la majoria. Les mateixes fonts van remarcar que Carles Naudi (Ciutadans Compromesos) va pressionar per entrar la proposició al Consell per por que fos entorpida per l’AFA o per la UIF­and. “Va ser massa precipitat. Un text tan complex necessitava de major treball legislatiu, perquè estem davant d’uns conceptes molt nous que no tothom entén”, es va assenyalar ahir des de la coalició.

Finalment va ser David Montané qui va comandar el rumb de la llei i va ser un bufet especialitzat establert a Barcelona qui va redactar el text. Tot ha estat un enrenou. La recent publicació al BOPA deixa entreveure que no s’ha respectat la separació de poders, es pot interpretar que el bufet que van contractar els grups va fer una feina que s’ha de canviar i que ha costat 45.000 euros, i les explicacions del ministre no convencen ningú. Ahir algun conseller parlava de “nyap” i lamentava que les explicacions no han estat convincents.

CLAUS

1 Precipitacó per entrar el text al Consell

Naudi va demanar celeritat per por que la llei quedés encallada per algun retret de l’AFA o la UIFanf.

2 Alguns volen evitar enfrontaments

Altres consellers van veure precipitació per tramitar la proposició però van preferir no oposar-s’hi per evitar enfrontaments.

3 L’explicació no convenç tothom

Les explicacions dels ministre no van ser contundents ni van convèncer, opinen fonts de la coalició, que donen suport al fet que cal reformar de dalt a baix la proposició.

CRITERI FAVORABLE A UNA PROPOSICIÓ QUE NO AGRADA GENS A L'EXECUTIU

Per si faltava més polèmica hi ha un altre punt controvertit, ja que és contradictori el criteri favorable del Govern a la proposició de llei amb les declaracions del ministre Jover dimecres passat, quan va precisar que l’edicte és per fer un treball previ per tenir una opinió tècnica i posar-la a disposició del Consell General per si ho considera oportú. Els grups de la majoria ja eren conscients que l’executiu no pensava mantenir el redactat i que es faran canvis radicals. En el criteri favorable de Govern es va advertir del “risc reputacional”. “Un dels principals perills identificats és que els actius digitals i la seva gestió puguin ser elements crítics per facilitar el blanqueig de capitals i altres activitats il·lícites”, va pronunciar el ministre de Finances. El text va ser pres en consideració amb els vots en contra del PS, però tota la polèmica va començar dimecres arran d’una pregunta parlamentària del grup de terceravia.

tracking