x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
reportatge

500 milions en tres hores

L'emissió de bons que el Govern va col·locar al mercat internacional el mes passat ha obert una nova via de finançament que permetrà renovar els venciments i diversificar l’endeutament
500 milions en tres hores

500 milions en tres hores

500 milions en tres hores

Actualitzada 27/05/2021 a les 12:14
Eric Jover va qualificar la primera emissió de deute públic internacional d’“extremament exitosa” el 28 d’abril passat, quan es va presentar el resultat de l’operació. I què ha de dir el ministre de Finances, pot pensar més d’un. Amb raó. La mateixa raó amb què els expert consultats pel Diari, coneixedors del funcionament del mercat de deute públic, no dubten a avalar l’operació i qualificar-la d’importantíssima. Oferta de 500 milions d’euros, una demanda de 2.500 a tornar en deu anys a l’1,25% d’interès, col·locada íntegrament en tres hores a inversors de 20 països diferents. Encara no s’és plenament conscient de l’abast del resultat de la iniciativa, considera Santi Mora, director general adjunt d’Andbank, que assegura que “la credibilitat com a país ha rebut un impuls definitiu”. El fet de ser un emissor força desconegut als mercats internacionals, afegeix, implica que “una documentació econòmica completíssima –finances públiques, evolució del PIB, fiscalitat...– que es presenta a cada potencial inversor ha estat sotmesa a un control exhaustiu que comença pel director d’inversions, continua al comitè de risc i acaba al consell d’administració” abans d’aprovar-se la compra. “És una excel·lent notícia que demostra que les principals magnituds macroeconòmiques d’Andorra són sòlides”, segons Toni Bisbal, soci de Crowe Andorra. “El deute sobre el PIB és dels més baixos d’Europa (del 50%), les finances públiques solvents i el país, que té capacitat de modificar les polítiques fiscals”, són les raons que expliquen l’èxit de l’emissió, per Bisbal. “Finançar 500 milions amb la flexibilitat que això dona a les finances públiques i la tranquil·litat de poder anar als mercats internacionals per obtenir recursos econòmics per fer front a la crisi de la Covid és interessantíssim i una bona estratègia”, per Eduard Jordi Bober, soci director del Grup OCPS i vocal del Col·legi d’Economistes. “Tens una capacitat de despesa pública que no teníem fins ara, a retornar a deu anys, que dona molt de marge per fer un pla d’estabilitat financera”, insisteix Santi Mora.

Els tres especialistes coincideixen que la rendibilitat de l’emissió amb interès de l’1,25% en un entorn de tipus negatius ha estat una variable clau per a l’èxit de l’operació. “Per tenir rendiments positius has de comprar actius de molt risc” i aquest no és el cas de l’emissió dels bons verds d’Andorra, remarca Santi Mora. Es tracta “d’un tipus raonable per sobre del que s’està oferint”, assegura Toni Bisbal, i per Eduard Jordi Bober és “molt competitiu si ho comparem amb el mercat”. Un tipus d’interès que segons els experts hauria d’anar a la baixa sempre que no canviïn de forma dràstica les condicions del mercat; una possibilitat que hores d’ara sembla molt llunyana. Andorra ha hagut d’oferir un plus en tractar-se de la primera emissió internacional.

Estan de moda
Els bons verds, socials i sostenibles estan de moda i són pràcticament imprescindibles per garantir l’èxit de l’emissió. Cada cop són més els inversors que “restringeixen la capacitat inversora a aquesta tipologia de bons i per tant s’incrementa la base inversora”, explica Santi Mora. “Els mercats comencen a posar com a obligació que hi hagi un mínim d’inversió en fons verds”, diu Eduard Jordi Bober. Això provocarà a la llarga que “hi hagi més demanda que oferta”, afegeix. Fet que beneficia l’emissió que ha fet el Govern i les que es puguin plantejar en un futur, que presumiblement seguiran el mateix paràmetre per donar resposta als més de 2.000 d’inversors que s’han quedat fora. “Hi ha voluntat d’alinear la gestió que fem del deute amb les polítiques de sostenibilitat a nivell de Govern i a l’Horitzó 23”, explica Eric Jover. Dos bancs directors: Banc Santader i Crédit Agricole, qüestió d’equilibri veïnal, inversors institucionals entre els quals hi ha els bancs del país per a una operació d’èxit. No tan sols ho diu Jover.


1.350 deue públic. La part majoritària dels 500 milions anirà a refinançar el deute que venç en dos anys. Uns 150 milions restants serviran per cobrir el dèficit d’aquest exercici, que per la Covid doblarà les previsions. El deute de l’Estat s’enfilarà als 1.350 milions a final d’any, això sí, força més diversificat.
Etiquetes
  • #10 Bel
    (27/05/21 17:48)

    Manel va dir..
    La soberanía que se pierde es en temas o bien accesorios o bien forzando cambios percibidos como positivos. Aborto, agenda LGTB, acogida de refugiados y multiculturalidad, fiscalidad equiparada a los estándares internacionales, adesión a tratados internacionales sobre sostenibilidad y medio ambiente, ahora por ejemplo en la UE han aprobado la comercialización de insectos para consumo humano, con lo que con proteínas procedentes de larvas de mosca se podrá alimentar a mucha gente evitando las emisiones de metano y el problema del bienestar animal en las explotaciones ganaderas. ¿Acaso va Andorra a usar su soberanía para oponerse a ello? Llegará tarde como siempre, pero llegará igual que llegó el juego, la democracia representativa, el intercambio de información fiscal o la ley contra la violencia de género. Pasito a pasito.

    Respondre
  • #9 Manel
    (27/05/21 15:43)

  • #8 Jr
    (27/05/21 09:40)

    Ara entenc perquè han devallat tant les demandes de passaport andorrà....bancarrota!!!

    Respondre
  • #7 Bel
    (27/05/21 09:33)

    Que bien lo del FMI. A todos los que se quejan, la deuda perpetua no es mala, te permite gastar un dinero que ni tienes ni vas a tener, para poder incrementar el gasto público y mantener a más gente con más plazas, pagas y subvenciones. Que alguien me explique por qué eso es malo, mirad en Estados Unidos que mucha gente ya no tiene que trabajar y van a poner un sueldo de $2000 a todos, ¿No os gustaría lo mismo en Andorra?

    Respondre
  • #6 John galt
    (27/05/21 09:22)

    Que maco aixó d'endeutar-se! Cada setmana 3 horetes i apa! Que la festa continuii

    Respondre
  • #5 Les barbes del veí
    (27/05/21 09:03)

    Espanya va entrar a l'FMI en l'any 1958, actualment el seu deute públic és del 127% i és considerat un país en fallida tècnica, res més a dir.

    Respondre
  • #4 Escaldenc preocupat
    (27/05/21 08:14)

    Ens heu venut i sense el nostre recolzament.
    Això no sortia al vostre programa electoral!
    On està el referèndum?
    Sou uns venuts.
    Potser hauríeu de respondre amb els vostres béns.

    Respondre
  • #3 Pat Garrett i Billy The Kid
    (27/05/21 07:10)

    El BCE i l'FMI, institucións alienes al control democràtic, presten a l'Estat diners, a canvi de garanties públiques i polítiques d'austeritat dirigides al ciutadà.

    Respondre
  • #2 carmen Sánchez
    (27/05/21 06:57)

    500 millons en tres hores i tota una vida endeutats

    Respondre
  • #1 Conquerits pel deute
    (27/05/21 06:45)

    Patim una crisi estructural de sobirania econòmica i emetre bons de deute públic ens sembla un èxit?

    Respondre
10
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts