Iniciativa a França per facilitar el teletreball als transfronterers

Un senador del grup majoritari a la cambra alta presenta una resolució per fer possibles 2 dies setmanals de feina al domicili

Iniciativa a França per facilitar el teletreball als transfronterersFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El senador Cyril Pellevat, inscrit al grup dels Republicans, el majoritari a la cambra alta francesa, ha presentat una resolució per facilitar el teletreball entre els transfronterers. La resolució, que la comissió d’Afers Europeus del Senat haurà d’examinar abans del proper 10 de juny, hauria de ser adoptada tant per la Unió Europea com pel govern francès perquè tingués efecte. L’objectiu d’aquesta és que el transfronterers puguin dur a terme dos dies setmanals de teletreball sense que es vegi afectat el seu estat tributari. Pellevat, que és senador per la regió de l’Alta Saboia, recorda que el canvi, en el cas gal, afectaria el tractat fiscal entre els governs andorrà i francès que té com objectiu evitar la doble imposició i evitar l’evasió i el frau fiscal en matèria d’impost sobre la renda que es va signar el 2 d’abril de 2013.

En l’exposició de motius de la resolució, el senador explica que la pandèmia de coronavirus ha canviat profundament els hàbits de feina dels francesos en afavorir el teletreball per sobre del presencial. I que aquest model també ha estat adoptat per tots els països europeus, ja que permet limitar el contacte entre persones i, per tant, el risc de contaminació. Pellevat afegeix que la crisi sanitària ha revelat que el teletreball té altres qualitats més que la simple reducció del risc de contagi, ja que també és beneficiós per al medi ambient en reduir el nombre de desplaçaments amb cotxe al lloc de treball.

Pel que fa als empleats, diu que molts d’ells afirmen estalviar temps, una major productivitat o fins i tot una millora del seu benestar. Treballar a casa també és més adequat per a persones amb discapacitat i comporta una millor integració d’aquestes, indica.

Ben vist pels empresaris

Els empresaris, assenyala el senador, hi veuen una reducció de l’absentisme i dels retards, una caiguda de les despeses, una millor gestió de les activitats, així com un augment de la competitivitat. L’exposició de motius de la resolució afegeix que diverses empreses franceses i estrangeres ja han manifestat el seu desig de fer més ús del teletreball a llarg termini, i els empleats generalment hi estan a favor.

“No obstant això, les normes europees de seguretat social i els convenis fiscals subscrits per França amb els països que fan frontera corren el risc d’impedir el teletreball a les zones frontereres”, assegura Pellevat.

I és que, segons la legislació europea de seguretat social, només el 25% del temps de treball d’un transfronterer es pot realitzar fora del país on es troba la seva empresa, és a dir, un dia de teletreball a la setmana com a màxim. Si se supera aquesta taxa, l’empresari haurà de cotitzar al país de residència del seu empleat i ja no al país on es troba el seu local. Quan el país de residència té cotitzacions socials més altes que les de l’estat on es troba l’empresa, diu el senador, “aquesta norma pot ser dissuasiva i conduir les empreses a col·locar només nacionals en el teletreball i discriminar així els treballadors transfronterers”.

El polític recorda que, de moment, França i els estats que la fronteren han celebrat acords amistosos per derogar aquesta norma durant el període de pandèmia. Tanmateix, es pretén que aquests acords siguin temporals, fet que obliga a que els mateixos siguin permanents per permetre un major recurs al teletreball.

La proposta de resolució europea presentada pel senador del grups dels Republicans demana a la Comissió Europea i al govern francès que donin suport a un augment de la taxa de teletreball autoritzada del 40%, és a dir, dos dies a la setmana, sense que canviï el sistema de cotitzacions a la seguretat social “per a una major igualtat entre transfronterers i treballadors nacionals”.

L’exposició de motius de la resolució presentada a la comissió d’Afers Europeus de la cambra alta del veí del nord, assenyala que tot i que la Unió Europea no té competència en matèria fiscal, aquesta resolució també té com a objectiu convidar el govern francès a revisar, en la mesura del possible, els tractats fiscals que ha tancat amb els països que la limiten. El convida a procurar alinear la taxa de teletreball autoritzada sense canviar el país fiscal al maxím esmentat del 40%, ja que “això permetria que els treballadors transfronterers poguessin dur a terme la seva tasca al domicili dos dies a la setmana sense canviar el sistema de cotització a la seguretat social i sense canviar el país fiscal”.

tracking