Afers europeus

Espot es reunirà demà amb el president del Consell Europeu

El cap de Govern i Jover visitaran la setmana vinent San Marino per tractar el Conveni de doble imposició i l'acord d'associació

El cap de Govern, Xavier Espot.SFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot es reunirà demà de manera telemàtica amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, per tal de tractar el procés de negociació en l'Acord d'Associació amb la UE. L'ambaixadora d'Andorra a Bèlgica i la Unió Europea, Esther Rabasa, i el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, també formaran part de la trobada, en la qual s'exposaran les relacions entre Andorra i les institucions europees durant la pandèmia, així com la situació actual de la negociació. A més, es posarà en relleu l'impacte que tindrà la transició verda i digital en la recuperació de la crisi.

Espot ha explicat en roda de premsa aquesta tarda després del consell de ministres que en la conversa amb Michel parlaran sobre els "esculls" que hi ha en la negociació i com es poden solucionar i ha anunciat que Andorra ha sol·licitat una reunió amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que es podria celebrar de manera presencial al segon semestre de l'any. El cap de Govern ha recalcat que aquestes trobades són importants per donar un impuls a l'acord d'associació per abordar els assumptes que afecten la part política de les converses que no es poden tractar en les trobades telemàtiques que estan fent els tècnics de les dues parts i on "estem avançant molt significativament" en la part d'anàlisi de continguts a les quatre llibertats de l'acord. I ha assenyalat que quan hi ha aspectes que requereixen demanar un període transitori o alguna derogació s'han de tractar en la negociació política perquè el Principat pugui mantenir determinades especificitats com és el cas de mantenir com a operadors FEDA i Andorra Telecom. En el cas de la lliure circulació de persones poder continuar amb el control de la política migratòria i sobre la lliure circulació de serveis per la possible arribada de bancs estrangers. Espot també ha recordat que s'ha de negociar sobre si Andorra tindrà accés als fons del Banc Europeu "que no queda clar i que nosaltres hi volem" i ha incidit que per això calen negociacions amb "aquest interlocutors", en referència als presidents del Consell Europeu i de la Comissió Europea, i també amb els països membres de la UE.

Visita a San Marino

El cap de Govern ha informat també que la setmana vinent, ell mateix i el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, faran una visita oficial dimarts vinent a San Marino. En la trobada, Jover signarà un conveni per eliminar la doble imposició enmatèria d’impostos sobre la renda i sobre el patrimoni i prevenir l’evasió fiscal entre els dos països. A més, durant la visita es preveu tractar l'agenda europea i la coordinació d'accions conjuntes en el marc de les negociacions de l'Acord d'Associació amb la UE. Un altre dels punts en l'agenda de la visita a San Marino és la rúbrica d'un Memoràndum d'amistat i cooperació en l'àrea de salut,medicament i productes sanitaris amb elministre d’Afers Exteriors, Cooperació Econòmica Internacional i Telecomunicacions, Luca Beccari.

La signatura del conveni per evitar la doble imposició i prevenir l'evasió fiscal amb San Marino serà el desè que signa Andorra, i s'afegirà als vuit negociats anteriorment ambEmirats Àrabs Units,Espanya, França, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugal i Xipre i que ja estan en vigor, així com el novè, Hongria, que està pendent de la signatura.

tracking