La florida de la jardineria

Les vendes de plantes i flors decoratives han augmentat arran de la pandèmia, fins al punt que algunes empreses del sector han esgotat estocs.

La florida de la jardineriaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El confinament i les restriccions a la mobilitat decretades pel Govern amb l’objectiu de controlar els contagis de Covid van tenir el 2020 un impacte en l’economia andorrana de dos dígits negatius, segons el departament d’Estadística. Tot i això, la pandèmia, que el país encara no ha superat, no ha afectat tots els sectors d’activitat de la mateixa manera. La majoria s’han vist forçats a aplicar ERTO i suspendre inversions. També n’hi ha, però, com el de les plantes i les flors decoratives, que han viscut un boom en vendes, fins i tot en un context de contenció general de la despesa de les famílies i les empreses arran de l’augment de l’atur i la manca de confiança en l’evolució de la conjuntura econòmica.

Montserrat Puig, responsable del planter Tot Natura, d’Andorra la Vella, assegura que del març de l’any passat ençà, és a dir, des que la pandèmia va començar a tenir efectes palpables en l’economia del Principat fins ara, “les vendes de plantes s’han multiplicat”, fins al punt que la facturació de l’empresa on treballa en l’exercici 2020 “va augmentar significativament” respecte dels anys anteriors. La demanda va ser tan gran, explica, que el 2020 Tot Natura va esgotar estocs “de gairebé tots els productes”.

Puig atribueix aquest creixement de les vendes de plantes i flors a Andorra a diversos factors. D’entrada, apunta que “l’èxit” de la jardineria durant els mesos de pandèmia s’explica perquè és una activitat “creativa, entretinguda i a l’abast de tothom” que pots fer “encara que hagis d’estar-te molt de temps tancat a casa”. A més, la responsable de Tot Natura també assenyala que el fet que la majoria de la població hagi hagut de passar moltes hores confinada ha fet que hagi parat més atenció en la decoració del propi domicili. “Tots hem tingut molt més temps per fixar-nos en el balcó, la terrasa, en cada racó de casa i, en fer-ho, ens hem adonat que podíem fer-lo més bonic amb una planta”, apunta Puig.

Per la seva banda, Jennifer Trastoy, responsable de Borges Flors, de la Massana, apunta que, tot i que el gruix de compradors “no gasta gaires diners”, és cert que el ventall de clients de la botiga “és molt ampli”, sobretot pel que fa a l’edat. Anna Moles, propietària de la botiga E-Naturam, d’Escaldes-Engordany, també assegura que la pandèmia ha contribuït a apropar la jardineria a gent que fins ara se’n mantenia allunyada: “Tothom té moltes ganes de decorar els seus balcons i jardins. Les flors són color i vida”.

tracking