Dades

El PIB creixerà un 5,3% i el nombre d'assalariats un 2,1% aquest any

Estadística estima que l'augment real per a l'any vinent arribarà al 5,7%

Previsió del creixement del PIBFont Estadística

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d'Estadística situa la previsió de creixement del Producte Interior Brut (PIB) d'aquest any en un 5,3%, segons el quadre d'evolució de dades macroeconòmiques per als propers sis anys que ha fet públic aquest matí que també apunta un alça del nombre de treballadors d'un 2,1%. L'estimació del PIB queda per sota de l'augment del 5,8% que l'FMI va pronosticar per al Principat i per sobre del 4,3% que havia anunciat el Govern.

L'increment de l'economia serà d'un 5,7% en l'exercici del 2022 i es moderarà fins al 3,2% el 2023. Les dades indiquen que l'alça serà del 2,5% l'any següent i després es quedarà per sota de l1,5%, segons el recull. Estadística precisa que aquestes previsions es compliran si es compleixen les hipòtesis que "la relació estructural entre el creixement dAndorra i el de França, Espanya i UE (zona Euro) es manté" i en segon lloc "les previsions de creixement de França, Espanya i UE (zona Euro) són correctes" ja que per al càlcul de les estimacions s'han tingut en compte les xifres de creixement de les economies de l'entorn.

El departament d'Estadística especifica que l'evolució dels indicadors està afectada per factors incerts relacionats amb la crisi sanitària de la Covid-19. I assenyala que s'han de tenir en compte la durada dels bloquejos per evitar la transmissió de la pandèmia; el distanciament social voluntari "que afectarà la despesa"; la capacitat dels treballadors per aconseguir feina "possiblement en diferents sectors que pot dificultar la recuperació de l'activitat un cop s'esvaeixi la pandèmia; i també el ritme d'immunització i vacunació que s'aconsegueixi a nivell mundial.

Estadística inclou també el moviment que s'estima registrarà la massa salarial perquè explica que "s'identifica com un dels components principals de l'estimació del PIB pel costat de la renda" i el nombre d'assalariats. L'evolució augura un creixement del 6% de la massa salarial i del 2,1% per a la xifra d'assalariats durant aquest any. Les expectatives a l'alça són encara millors per al 2022 quan s'apunta a un augment del 7% de la massa salarial i del 2,3% en quant a assalariats. Les previsions pugen de manera molt més reduïda en nombre de persones treballant al 2026 amb un 0,7% de variació positiva i del 3,2% en el cas de la massa salarial.

Les bones expectatives macroecòmiques per al 2021 preveuen un increment del comerç internacional que es concreta en un 7,7% en la importació de bens i del 16,7% en les exportacions.

tracking