L'hospitalització a casa s'iniciarà al juny i suposarà un estalvi d'un 40%

El SAAS preveu impulsar al juny el dispositiu, que suposa un estalvi del 40% respecte a l’estada hospitalària ‘tradicional’

L'hospitalització a casa s'iniciarà al juny i suposarà un estalvi d'un 40%Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’hospitalització domiciliària serà una possibilitat al juny per a alguns pacients que es podran estalviar l’ingrés tradicional i rebre l’atenció sanitària a casa seva. El decret que regula el nou dispositiu ja està aprovat pel Govern i resta la publicació i el SAAS està treballant en l’organització del servei, que en un inici podrà atendre sis persones de manera simultània. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, van presentar ahir els detalls del nou projecte sanitari que s’emmarca, va remarcar el ministre, en l’objectiu de reduir les estades hospitalàries. Una fita sobre la qual el director general del SAAS va dir que la pandèmia “ha reforçat la seva idoneïtat” per evitar el risc que pacients no-Covid entrin en contacte amb el virus. Piqué va remarcar que allà on s’ha implantat s’ha constatat que és una opció segura i que, a més, és més econòmica. Es calcula que un 40% respecte a l’hospitalització tradicional: si aproximadament l’estada d’aquests pacients costa 2.200 euros, a casa rondara els 1.300. S’estalvia diners el sistema sanitari i també el pacient, que n’ha d’assumir el 10% del cost.

Per al SAAS tampoc no suposa una despesa afegida perquè “el cost són els recursos que dedicarem a això, que són recursos que no són nous, són redistribuïts”. Els metges que se n’ocuparan seran de l’àrea de salut i envelliment o de medicina interna i serà professional d’infermeria que farà el seguiment al domicili diàriament. “L’únic que pot augmentar una mica és cert requeriment d’infermeria conforme vagi evolucionant, els costos no són gaire significatius, el que sí que és important és que estimem que els costos per al sistema sanitari seran un 40% inferiors”, va defensar Josep Maria Piqué.

Qui se’n pot beneficiar

Hi ha dues poblacions diana que podran ser susceptibles d’usar aquest dispositiu. El primer grup són persones grans que ja són seguides en l’àmbit ambulatori per malalties cròniques i que necessiten un ingrés puntual per rebre una atenció i tractament més intensos. El segon grup són malats de qualsevol edat amb una patologia aguda que necessiten ingrés per una descompensació, per exemple. A tall d’exemple, Piqué va citar patologies com una malaltia pulmonar crònica o una insuficiència cardíaca, i va especificar que “domina el pacient que necessita un període de temps de medicació endovenosa”. El SAAS impulsa el programa entenent que tindrà una implantació progressiva. “Probablement serà un servei com el de pal·liatius a domicili, que va començar sent petit. És difícil dir quants pacients seran atesos a final d’any”, va indicar el ministre de Salut. Partint de les dades d’altres centres sanitaris que ja fa dies que han impulsat l’hospitalització a domicili es calcula que entre el 15% i el 20% dels malalts hospitalitzats per aquestes patologies poden ser susceptibles de l’hospitalització a casa.

Més enllà de la patologia, els pacients hauran de complir d’altres requisits com ara garantir que la situació sociofamiliar permet que hi hagi un cuidador per al malalt i que la ubicació del domicili és a una distància i accessibilitat “raonable” per als professionals sanitaris que s’hi hagin de desplaçar. El malalt, a més, haurà de donar el seu consentiment. Respecte els beneficis per als pacients, a banda de disminuir riscos per infeccions contretes a l’entorn hospitalari, Piqué va citar la major intimitat i llibertat per al pacient, que no haurà de seguir els horaris estrictes d’un centre sanitari, una dieta més ajustada als seus gustos, una atenció més personalitzada o més implicació del malat en les cures. “Són avenços que van molt a favor de la persona i que respecten la seva dignitat, el seu ambient i entorn”, va cloure Benazet.

Es detalls

El nou dispositiu preveu atendre en un inici sis pacients de manera simultània. Els metges que l’atendran seran del servei d’envelliment i salut i de medicina interna i professionals d’infermeria que faran un mínim d’una visita diària al domicili.

Patologies susceptibles de poder seguir un ingrés a domicili són, per exemple, cròniques com insuficiències cardíaques o malalties pulmonars obstructives. Un motiu estès és el de necessitar un tractament endovenós que ara podran seguir a casa.

El pacient haurà de donar el seu consentiment i complir d’altres requisits com, per exemple, que hi hagi un cuidador que se’n ocupi al domicili i viure a una distància i accessibilitat “raonable” per als professionals sanitaris que s’hi hagin de desplaçar.

Es tracta d’una opció que permet alliberar llits hospitaris però que també suposa beneficis per al pacient, que s’estalvia el risc de contraure una infecció al centre sanitari i que pot tenir més intimitat i llibertat d’horaris.

L’impacte també és beneficiós en l’àmbit econòmic. Si una estada hospitalària d’aquest tipus té un cost de 2.200 euros, al domicili baixarà als 1.300. Per tant, el pacient, que n’assumeix el 10%, també pagarà menys.

tracking