reportatge

Suport a Colòmbia

Una quarentena de residents d’origen colombià es van reunir ahir a la plaça del Poble per reclamar l’aturament de la repressió policial que viuen els seus compatriotes al país.

Suport a Colòmbia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quasi una trentena de morts i una norantena de desapareguts. Aquest és el balanç, fins al moment, de les conseqüències de les manifestacions que s’estan desenvolupant a Colòmbia des de finals del mes passat a causa del projecte de reforma tributària i sanitària proposada pel govern d’Iván Duque. Partint d’aquest context, una quarentena de residents d’origen colombià es van concentrar ahir a la plaça del Poble de la capital per donar suport als seus compatriotes i reclamar l’aturament de la repressió policial i la injustícia social al país llatinoamericà. Els assistents a la protesta, que es va realitzar a primera hora de la tarda, abanderaven l’emblema nacional i diverses pancartes amb crides com “#SosColombia”, “Por un Colombia mejor hoy, lucho y alzo mi voz” o “Somos tan ricos en materia y tan pobres en justicia”, entre altres. També van entonar l’himne nacional del país tot “pregant” perquè la precarietat social desaparegui i s’imposi una justícia real entre tots els ciutadans. A més, també van fer un minut de silenci per les víctimes i desapareguts.

Una de les participants, Erika Casallas, va explicar que la situació que s’està vivint al país “és insostenible”, tot indicant que “el govern ha militaritzat les ciutats i ha implantat tocs de queda per evitar que la gent surti al carrer per reclamar els seus drets”. I va exposar que la gran majoria de colombians que actualment resideixen a Andorra “s’han vist obligats a marxar del seu país per la precarietat social que s’hi viu”.

El motiu de la concentració és clar: els manifestants sol·liciten la destitució de l'actual president Duque, qui pretenia aplicar una reforma tributària que apujaria els impostos fins al 19% als productes de consum bàsics, com l'aigua i la llum, i no plantejava un increment del sou mínim. Tot i que arran de les manifestacions el líder de l'executiu colombià va retirar la proposta del congrés, les concentracions no han finalitzat i segueixen en peu. Casallas va comentar que la motivació principal dels colombians per seguir "lluitant" al carrer és "el descontentament de la població i que ens ha caigut la bena dels ulls i som conscients que ens han estat enganyant".

tracking