Més d'un centenar de colliters es van veure afectats per la malaltia en el tabac

Casals afirma que els resultats de l’estudi a la plantació no mostren explicacions concloents

Més d'un centenar de colliters es van veure afectats per la malaltia en el tabacARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Més d’un centenar de colliters de tabac es van veure afectats per la plaga que va perjudicar la campanya de l’any passat. Ho va afirmar al Diari el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA), Xavier Coma, qui va manifestar que la malaltia va danyar un total de 133 parcel·les de cultiu, les quals corresponen a 111 productors. “Del gruix de terrenys damnificats per la plaga, 37 es van haver de declarar sinistre total i van haver de fresar la plantació”, va explicar.

A més a més, va assenyalar que “per si no n’hi havia prou amb la destrossa provocada per la malaltia”, un total de 57 colliters amb 57 parcel·les van patir una doble afectació, “la plaga i la típica pedregada de cada any”. D’aquestes, gairebé vuit van ser sinistre total. Com va posar en relleu que malgrat la darrera campanya de tabac “va ser un desastre”, els productors es van poder beneficiar de la cobertura del fons solidari dels colliters, al qual realitzen aportacions anuals per donar un cop de mà “als companys que s’han vist afectats per alguna casuística”. I va matisar que tot i que el perjudici per la malaltia no es contempla com un dany, “després de reunir-nos i analitzar-ho vam decidir passar-ho com si fos un dany per efectes climàtics”.

Resultats de l’estudi

El director del departament d’Agricultura, Josep Casals, va informar que els resultats de l’estudi que l’executiu va trametre a un laboratori oficial de salut vegetal per esclarir l’origen de la malaltia que va patir el tabac l’any passat “no són concloents”.

“Els resultats de l’informe afirmen que no es pot verificar que la contaminació només fos per fongs externs, sinó que apunten a una situació multifactorial”, va comentar.

D’aquesta manera, va exposar que els principals motius pels quals es va produir una mortaldat elevada de les plantes de tabac van ser “un retard en la plantació i les condicions clima- tològiques adverses”.

“Es va guardar el planter més temps i això va provocar que tingués una deterioració i que en el moment de posar-lo al terreny, no va tenir una bona implantació”, va apuntar. Tanmateix, el director va dir que per a aquesta campanya “no hi ha risc que es repeteixi”, ja que “el tabac que està entrant té el corresponent passaport sanitari”.

tracking