justícia

Sense llicència de caça després de publicar a les xarxes proves de furtivisme

El TS avala la suspensió de la llicència per tres anys i la multa de 3.000 euros dictada per banders

Sense llicència de caça després de publicar a les xarxes proves de furtivisme

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior ha confirmat la resolució del director del cos de banders del 21 de març del 2019 per la qual es va imposar a un home una sanció de 3.000 euros, la suspensió de la llicència de caça i la inhabilitació per obtenir-la durant tres anys per haver caçat de nit sense autorització. Els magistrats consideren ajustada a dret i als fins que legitimen l’activitat administrativa la resolució dels banders, que va confirmar el Govern el juliol del 2019, per uns fets que van passar el 2018 i dels quals els banders no van ser testimonis directes.

Segons s’indica a la sentència, de la documentació aportada a les actuacions es va comprovar que el cos de banders van aconseguir un vídeo i unes fotografies obtingudes de les xarxes socials on apareixen tres persones caçant a la nit, i un poc senglar i un mufló morts. Es van identificar les tres persones que apareixen a les fotografies i el titular del vehicle utilitzat per la caça dels animals. Una d’aquestes persones era el processat el qual es va citar per prendre-li declaració en presència del cap d’unitat del cos de banders, la qual va tenir lloc el 21 de novembre del 2018.

L’home declarà que durant aquell any havia sortit diverses vegades a caçar de nit, però que no en cada ocasió havia disparat, va afegir que la darrera vegada va abatre un porc senglar en la zona de Beixalís (Encamp) i va reconèixer que es correspon amb la fotografia que se li va mostrar. També va reconèixer el mufló de l’altra fotografia, i va admetre que també l’havia mort el declarant. El compareixent va llegir i signar la seva declaració, manifestant la seva conformitat amb el contingut de la mateixa.

A la vista d’aquest fets es va incoar el corresponent procediment sancionador, en el qual el caçador va presentar al·legacions tot sostenint que va signar la declaració sense haver-la llegit, compte tingut que tenia pressa per anar a treballar, i va mantenir que les peces de caça que apareixen a les fotografies les va capturar a Espanya.

En la demanda presentada al TS no es nega que els fets imputats al caçador constitueixin una infracció en matèria de caça, sinó que únicament es posa en entredit que la comissió de la infracció estigui degudament provada.

El tribunal admet que els fets no van ser apreciats directament in situ pels agents del cos de banders, sinó que en van tenir coneixement pels vídeos i imatges apareguts a les xarxes socials. Ara bé, aquesta circumstància no suposa que els fets no estiguin degudament provats, compte tingut que hi ha prou elements per entendre que així ha estat. Per exemple, a una de les fotografies apareix la matrícula d’un vehicle i es va identificar el propietari del mateix com el pare d’un dels tres joves que apareixen a la foto.

tracking